10 bitnih preporuka i saveta za uspešno dojenje

Sigurno ste dosta puta čuli da je dojenje jako bitan faktor u odrastanju Vašeg deteta. Kako bi uspešno dojili dete pripreme započnite još u trudnoći i ostanite koncentrisani celim tokom perioda dojenja.

1. EDUKUJTE SE

Ne prepustite ništa slučaju i na vreme krenite da čitate o preporukama za dojenje. Postoje sajtovi i portali koji se bave edukacijom trudnica. Tu su i korisne škole u kojima možete saznati sve što Vas interesuje a uz to se i družiti sa drugim trudnicama.

Moja preporuka ?


Škola za trudnice na Novom Beogradu- Mamin san http://skolazatrudnice.rs/

Škola za trudnice na Vračaru- Čarolija http://skolazatrudnicecarolija.com/ 

Škola za trudnice- Roda http://www.mojklub.net/

Portal- Bebac https://www.bebac.com/

Moj sajt na koji se možete prijaviti i redovno dobijati obaveštenja na email

2. PRILAGODITE SE

Dojenje iziskuje ogromnu količinu energije. Odmarajte kada Vaše dete spava. Umesto kao teret prihvatite neprospavane noći i umor kao privilegiju i uživanje sa Vašom bebom.

3. OBAVITE PRVI PODOJ ŠTO PRE

Jako je bitno da što pre započnete sa podojima kako bi stimulisali brže stvaranje mleka. Vaš organizam je još u trudnoći izvršio neophodne pripreme i stvorio određene zalihe mleka za bebu (to mleko ne mora da se pojavi kada pokušate da ga istisnete iz dojke !). Priroda ništa ne prepušta slučaju, a na Vama je da čim uočite zahtev- bebu na dojku

4. DOJITE DETE NA SVAKI ZAHTEV

Jedna od bitnijih preporuka. Jedino tako ste sigurni da ste Vašoj bebi obezbedili najkvalitetniji napredak. Na ovaj način i sebi pomažete da više stvarate mleka i sprečavate nastanak zastoja u oticanju. Svaki put kada dete pokazuje potrebu da ga uzmete- ponudite dojku

5. DOJITE KADA GOD DETE ŽELI

Još jedna bitna preporuka. Nije bitno vreme koje prošlo od prethodnog obroka jer ne znači da će ovaj akt biti samo u svrhu hranjenja. Nije bitno ni doba u kojem beba prihvati ponuđenu dojku jer za njih noć nije vreme kada se odmara. Zapravo će dojenje i pomoći da se formira normalan bioritam. Dan ili noć- uvek je vreme za dojku.

6. DOJITE KOLIKO GOD DETE ŽELI

Vreme trajanja podoja nije isto u toku jednog dana (24 časa). Vreme koje dete provede u sisanju prosečno se kreće od 12 do 67 minuta, mada je moguće da podoj traje kraće ali i duže. Ukoliko imate prepune dojke eto još jednog načina da sebi olakšate. Savet- ispoštujte željeno vreme. 

7. KORISTITE OBE DOJKE U TOKU JEDNOG PODOJA

Ne zbog količine mleka nego da bi održali kontinuitet pražnjenja obe. Na ovaj način neće doći do zastoja u oticanju mleka. Isto tako angažovanjem obe dojke možete sprečiti nastanak razlike u veličini dojke pa čak i regulisati postojeću asimetriju. Vreme dojenja jedne dojke sami odredite. Ukoliko niste sigurni- smanjite intervale dojenja svake dojke i koristite ih po više puta u toku jednog podoja. Ne budite lenji

8. NE BRINITE ZA KOLIČINU

Ukoliko poštujete prethodne preporuke a ipak Vam se javlja sumnja oko količine- nema potrebe za tim. Ako je registrovan napredak u telesnoj težini, povećavane potrebe nisu problem. Mleko se aktivno stvara u dojci koju dete sisa i to nakon samo 15 sekundi od kada je registrovan početak podoja. Ukoliko jedna dojka ne stvara dovoljno brzo, pa…. imate drugu. Dok dete sisa drugu, prva se puni. Dakle prava 00-24 fabrika mleka.

9. NE SUMNJAJTE U KVALITET

Majčino mleko je personalizovana hrana. Svaka majka ga sprema prema posebnom receptu potreba njenog deteta. Fenomen majčinog mleka povrh svih istraživanja i dalje nije moguće objasniti. Toliko kvalitetnih i izbalansiranih činilaca nije moguće pronaći u prirodnom obliku. Bez sumnje.

10. BUDITE ISTRAJNI U SVOJOJ NAMERI I NE USTRUČAVAJTE SE DA PITATE ZA POMOĆ

Vrlo verovatno će doći do pojave nekog problema. Normalno je da se jave sumnje i brige. Stres će uvek biti prisutan, kao i stalno u živou. Bitno je da ostanete fokusirani i istrajni u nameri da Vašem detetu obezbedite najkvalitetniju podršku za odrastanje. Ne postoje lakše alternative niti oprobane formule i rutuali koji će pomoći jer je svaka situacija individualna. Na raspolaganju Vam je i moja FB stranica tako da ne odustajte i ne usrtručavajte se da pitate za pomoć.

Pratite me na nekoj od mreža

5 thoughts on “10 bitnih preporuka i saveta za uspešno dojenje

Ostavite komentar