Zašto se javlja žutica kod beba i kako se leči

Jedna od najupečatljivinih priča iz bolnice je iskustvo sa žuticom kod bebe. Kada beba “oboli” obično se produžava boravak u porodilištu pa to sve deluje izuzetno stresno na majku.

Šta je žutica ?

Fiziološka žutica ili Icterus neonati nije bolest već stanje do koga dolazi kod većine beba

Uprkos nazivu, ova žutica uglavnom nije opasna i nije prelazna, ali ipak zahteva pojačani nadzor nad detetom.

kako i kada se ispoljava ?

Fiziološka žutica se javlja najčešće oko trećeg dana života bebe. Manifestuje se žutom prebojenošću kože koje se najbolje uočava na prirodnom svetlu kada se koža blago pritisne pa potom pusti.
Žutilo se prvo primećuje na licu što je posebno upečatljivo jer i beonjače oka mogu biti prebojene. Ipak ova pojava je potpuno normalna jer će se isto tako žutilo poslednje povući sa lica. Obično je razvoj žutice praćen i pospanosću deteta koje može dovesti do malo većeg gubitka u težini.

zašto se javlja ?

Dok je u stomaku, beba ima veći broj crvenih krvnih zrnaca jer ne diše nego se razmena gasova odvija preko pupčanika. Kod većine beba nakon rođenja dolazi do njihovog postepenog uništavanja jer nisu potrebni za spoljni svet. Čitav proces se naziva hemoliza eritrocita i odvija se u jetri. Raspadni produkt hemolize je bilirubin. Pošto je bebina jetra nezrela da ga preradi i izbaci tom brzinom on prelazi u krv i tkiva gde dovodi do žute prebojenosti. Bilirubin se normalno nalazi u krvi odraslog čoveka ali u dosta manjoj koncentraciji, a iz organizma se izbacuje putem stolice i urina.

U slučaju da postoji sumnja da je žutica ipak veća nego što bi trebalo, nivo bilirubina je moguće utvrditi posebnim aparatom koji vrednost očitava preko kože. Ipak i dalje je najpouzdanija metoda biohemijskom analizom krvi.

Kako se leči ?

Pošto je fiziološka žutica normalno stanje, u većini situacija ona prolazi sama. Ipak, u slučaju granične ili visoke vrednosti bilirubina za taj sat života deteta, moguće je da će zahtevati tretman fototerapijom.

Fototerapija je procedura koja podrazumeva izlaganje bebine kože fotolampama. Fotolampe emituju UV zrake koji dokazano doprinose smanjivanju nivoa bilirubina. Beba se izlaže fotolampama u kontrolisanom okruženju (inkubator) radi njene bezbednosti uz obaavezan nadzor medicinskog osoblja. U toku trajanja, fototerapija se svakako povremeno prekida kako bi ga majka dojila.

Postupak nije ni malo invazivan, a čak se žargonski za fototerapiju kaže “sunčanje” jer je postupak jako sličan upotrebi solarijuma. Obično traje 24 časa, mada nije za brigu ukoliko lekar proceni da bi trebalo i duže.

Postoje i situacije u kojima bilirubin doseže previsoke vrednosti ili se žutica javi u prva dva dana života. Ove situacije su retke i najčešće se zbrinjavaju u porodilištu u kom ste se porodili, tako da ni tu nema preteranog razloga za brigu.

Iako u većini situacija prolazi bez bilo kakvih komplikacija, samo prisustvo žutice može delovati dramatično. Bitno je imati na umu da će ako bude potrebno produženi boravak svakako biti u interesu Vašeg deteta. Jedan ili dva dana duže u bolnici je mala cena za spoznaju da je sa Vašom bebom sve u redu.

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Zašto se javlja žutica kod beba i kako se leči

Ostavite komentar