Kako pomoći bebi sa žuticom

Postoji velika šansa da će Vaša beba iz porodilišta izaći sa određenim stepenom fiziološke žutice. Obično Vam se prilikom otpusta iz porodilišta to napomene, a uz to i skrene pažnja da pratite intenzitet žutila na koži.

Pročitajte- ZAŠTO SE JAVLJA ŽUTICA KOD BEBA I KAKO SE LEČI

Ovo naravno ne znači da će sva odgovornost biti na Vama. Nakon otpusta iz porodilišta, patronažna sestra će Vas obilaziti i isto tako pratiti stanje.

Najbolji način da imate uvid u razvoj žutice je preko kože- prstom pritisnite kožu, sklonite prst i pratite da li je i u kojoj meri žutilo prisutno.

Kako ne bi stvari prepuštali slučaju, evo nekoliko saveta kako da pomognete Vašoj bebi da se brže reši žutice:

Sunčeva svetlost

Izlaganje deteta Sunčevoj svetlosti ima za cilj da ubrza eliminaciju bilirubina.Ipak, ovaj postupak može biti opasan po Vaše dete jer može doći do javljanja opekotina. Ne savetuje se direktno izlaganje Sunčevim zracima. Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora izloženu Suncu duži vremenski period !
Ukoliko već planirate ili Vam je tako savetovano, izlaganja bi trebalo sprovoditi u kratkim intervalima, kada Sunce nije u zenitu i kada ne dostiže najveći stepen zračenja. Najbolje bi bilo da svetlost bude propuštena kroz filter (prozor) kako bi bili sigurni da štetno zračenje ne dopire do Vaše bebe.

Vodite računa da dete ima minimum 8 obroka u toku dana

Da bi bili sigurni da prisustvo žutice neće uticati na napredovanje u telesnoj težini vodite evidenciju o broju obroka. Idealno bi bilo da se broj obroka kreće u rasponu od 8 do 12. Poželjno je da između dva obroka ne prođe duže od 3 sata, mada ne poštuju sve bebe ovaj ritam.

Budite dete češće

Ukoliko Vaša beba ima duže periode spavanja, trudite se da je češće budite. Kada je beba budna, njen metabolizam je aktivniji i brži pa se i nagomilani bilirubin brže prerađuje. Pravo vreme za presvlačenje bebe je pre obroka kako bi je razbudili i time poboljšali efektivnost podoja. Bilirubin se u najvećoj meri izbacuje preko stolice pa zbog toga vodite evidenciju i o broju stolica u toku dana (ukoliko stolica izostane ne paničite jer to nije ništa strašno, ali bi bilo dobro imati uvid u precizne podatke).

Pročitajte- KADA PRESVLAČITI BEBU

Dojenje

Najbolji spoj prethodna dva saveta je dojenje. Dojenju bi trebalo sprovoditi na zahtev, često koliko beba želi. Vreme trajanja podoja se kreće u rasponu od 12 do 67 minuta. Spoj aktivnosti i hranjenja je idealan za smanjivanje žutice.

Važno !

Fiziološka žutica može potrajati i mesec dana nakon rođenja. Svoj najveći intenzitet najčešće dostiže od 3. do 7. dana života. Navedene savete je najbolje sprovoditi do 3. nedelje života da bi na prvoj kontroli sa mesec dana života, pedijatar imao realan uvid u stanje deteta.

Ukoliko primetite nešto od dole navedenog odvedite bebu na pregled pre prve mesečne kontrole:

  • intenzitet žutice raste
  • beba odbija obroke duže od 6 sati
  • ne uspevate da razbudite bebu duže od 6 sati.
Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar