Ishrana i dojenje

Ishrana žene koja doji je jedna od najinteresantnijih tema kada se priča o dojenju. Ovaj svojevrsni sistem mitova i preporuka je toliko ukorenjen da je čak postao i deo tradicije.

Kao i kod većine sličnih tema i ovde postoji dosta različitih mišljenja i preporuka. Neki gaje stavove da ishrana mora biti organizovana uz dosta restrikcija (mahunarke, citrusi, crveno voće), dok drugi ipak savetuju forsiranje određene grupe namirnica (kravlje mleko, čajevi).

Istina je svakako negde između. Univerzalan odgovor šta bi trebalo da jedete a šta ne niko ne može da Vam pruži osim Vas, jer pre svega zavisi od ličnih afiniteta i izbirljivosti. Ipak, kako bi ishrana bila ono što bi trebalo da bude, kvalitetno pogonsko gorivo majke, bitno je da ona bude:

  • RAZNOVRSNA
  • UMERENA
  • REDOVNA
Raznovrsnost

Apsolutno svaka namirnica koja Vam prija je dozvoljena. Raznovrsna ishrana je najbitniji faktor za unos svih hranljivih materija koje su ženi potrebne. Pored toga raznovrsnost će obezbediti da beba preko majčinog mleka dođe u kontakt sa što većim brojem namirnica. Na ovaj način se može ublažiti potencijalna alergijska reakcija na neku namirnicu prilikom uvođenja nemlečne ishrane. Naravno, sve što i pre trudnoće niste jeli ne bi trebalo ni sad. Sve je dozvoljeno dakle: citrusi, mahunarke, crveno voće, riba.

Umerenost

Umerenost je ključ uspeha. Ishrana će biti pravilna samo ako se poštuje koncept umerenosti. To što su sve namirnice dozvoljene, ne znači da bi u njima trebalo preterivati. Dakle, umerenost nalaže da ni jedna namirnica ne koristi u preteranoj količini. Šaka jagoda, tanjir pasulja ili graška, časa-dve blage limunade.. Za početak uvek je bolje uzimati manje količine neke namirnice kako bi videli kako beba reaguje na nju.

Redovnost

Pored upornosti i istrajnosti koji su neophodni za uspeh u dojenju, jako je bitno redovno se hraniti. Nije tajna da beba traži da se sa njom provede dosta vremena. Ukoliko majka nema pomoć nekog od ukućana ovo može izuzetno uticati na njenu mogućnost da redovno sprema obroke (ne da se redovno hrani, jer je za to nije potrebno previše vremena). Dakle- mislite unapred i pripremajte obroke kada za to imate vremena. Pripremite porcije hrane tako da budu spremne za jelo. Obezbedite dovoljno kvalitetnih užina i ne nalazite izgovore da preskačete obroke.

Šta žena koja doji ne bi trebalo da jede

Jednostavan odgovor- sve što inače ne bi jela.

Sve što Vam kao namirnica ili jelo ne prija ili nije „po ukusu“ ne bi trebalo da bude deo Vašeg menija. Nema potrebe siliti sebe ukoliko ishrana namrnicom koja Vam ne prija nosi neke pogodnosti. Zbog averzije prema njoj prosto neće delovati. (primer- “Jedi luk on je dobar za mleko”).

Postoje i posebna ograničenja u vezi namirnica za koje postoje potvrđena alergija ili intolerancija kod deteta. (ČITAJ- POTVRĐENA, ne znači isključiti za svaki slučaj isključiti). Ukoliko se prikaže i potvrdi, eliminacionom dijetom će možda biti potrebno isključiti te namirnice iz ishrane majke u toku perioda dojenja (najčešće je u pitanju kravlje mleko i hrana koja sadrži gluten). Ako konzumirate industrijski pakovanu hranu posebno obratite pažnju na deklaracije jer se nekada mogu provući neki alergeni u samom procesu pakovanja.

Naravno, važe standardna pravila oko izbegavanja preterano masne hrane ili hrane pružene u dubokom ulju, konditorskih proizvoda i ostalih koncentrisanih šećera u preteranim količinama, ograničiti količinu svih vrsta testa i td.

Koje namirnice će pomoći stvaranje mleka ?

Opet jednostavan odgovor- sve. Sve što Vama prija i u čemu uživate u umerenim količinama doprineće i stvaranju mleka za bebu. Najbitnija stvar kada postoji potreba za pojačanim stvaranjem mleka je dojenje. Dakle više dojenja, odmor, redovni obroci i hrana koja prija majci će rezultirati optimalnom količinom stvorenog mleka. Svakako uvek dati prednost svežem voću i povrću, mesu mladih životinja i ribi, kuvanje umesto prženju hrane, integralnom umesto belom brašnu i td.

Stvaranje mleka će neminovno sa sobom vući i potrebu za većim unosom tečnosti. Ova činjenica ne znači da bi u toku celog dana trebalo daviti sebe u vodi već da bi trebalo piti vodu u trenucima kada je aktivno stvaranje mleka (dok dojite) u količinima koje prijaju Vašem organizmu. Konzumaciju posebnih napitaka (čajevi, boza, kvas) prilagodite ugođaju i ukoliko Vam prijaju slobodno ih koristite (zaslađene napitke u razumnim količinama zbog Vašeg zdravlja).

Trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da zbog posebnog napora u toku ovog perioda nekada zahtevno obezbediti idealnu i redovnu ishranu. Zbog ove činjenice bi korisno bilo razmisliti o korišćenju dodatnih suplemenata kojima se ishrana može obogatiti. Na ovaj način bi osigurali unos svih vitamina i minerala a samim tim i doprineli lakšem funkcionisanju organizma i produkciji mleka. Dakle, ako uprkos reorganizaciji ne uspevate da se redovno i kvalitetno hranite- razmislite o upotrebi suplemenata.

Da li će hrana koju konzumiram uticati na bebu

Hoće, ali ne na način na koji je predstavljeno. Hrana koju majka konzumira se prvenstveno obrađuje pa se time i eliminišu štetni produkti neke namirnice. Istina je da neki činioci hrane prelaze i u majčino mleko, ali to ne znači da beba dobija mleko koje je identičnog sastava kao jelo koje je majka pojela. Dakle, da srušimo jedan mit – MOŽETE DA JEDETE PASULJ I GRAŠAK a da ne brinete da li ćete time naškoditi bebi. Teret varenja namirnice podnosite Vi. Moguće je da će se kod bebe javiti neke tegobe karakteristične za varenje ovih namirnica, ali će svakako biti manje nego kada budete uvodili tu namirnicu u bebinu ishranu.

Period dojenja bi trebalo da bude posebno vreme i za Vas i za dete. Zbog toga, nađite meru između raznovrsnosti, ugođaja i možda nekih odricanja kako bi potpuno iskoristili svu radost koju Vam nudi blizina Vašeg deteta. Srećno dojenje !


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar