Uzroci tvrdih dojki

Tvrde, bolne i otečene dojke su relativno česta pojava u toku perioda dojenja. Nekada mogu biti uvod u ozbiljniji poremećaj, a nekada samo reakcija koja prolazi bez posledica. Kako bi se adekvatno delovalo,pre svega je bitno prepoznati i pronaći uzrok. Postoji više različitih faktora koji mogu doprineti javljanju ovakve reakcije i nisu svi jednako ozbiljni.

Reakcija dojki na uspostavljanje procesa laktacije

Često se dešava da uzrok tvrdih grudi bude sama reakcija tkiva dojke. U ovom slučaju nema prekomerne količine mleka ili zastoja u oticanju, već samo generalizovana napetost i otečenost (nešto poput upale mišića nakon treninga).
Do ove pojave dolazi u toku prve nedelje po porođaju, a najčešće tokom prvih 96 sati.
Stanje se reguliše “samo od sebe” najčešće nakon 72 sata , a kao mera olakšavanja tegoba mogu se koristiti lekovi protiv bolova i hladne obloge.

Razlika u odnosu ponude i potražnje

Do ove pojave dolazi kada dojka stvara više mleka nego što je neophodno za bebine potrebe.
Prva razlika se javlja obično tokom prve dve nedelje od porođaja kada dolazi po pojačanog stvaranja mleka. Ukoliko je ovo razlog, izuzetno je bitno dojiti dete na zahtev i isključiti bilo kakav vid dohrane deteta. Stanje se obično reguliše nakon 72-96 sati kada dojka uz dojenje na zahtev “snimi” obrazac stvaranja mleka. Do tada mogu pomoći povremeno pražnjenje dojki između podoja i hladne obloge nakon dojenja.
Razlika u odnosu ponude i potražnje se može održavati ukoliko se duži vremenski period dojka prazni nakon podoja kako bi se ispraznila. Ovakav pristup može dodatno iscrpeti organizam i opteretiti rad mlečnih žlezda i tako dovesti do reakcije dojki. U ovom slučaju potrebno je postepeno smanjivati praženje kako bi se formirao adekvatan odnos.

Blokiran mlečni kanali

Nedovoljno oticanje mleka iz jednog dela dojke može dovesti do formiranja tvrdine u njemu. Najčešće je samo ovaj deo dojke tvrd a u dubini dojke se palpiraju natečene žlezde. Ovu pojavu može usloviti pritisak na taj deo dojke u toku dojenja (neadekvatan položaj), neke anatomske karakteristike dojke (suženi kanal) ili mlečni blister (plik na bradavici koji ometa oticanje mleka iz kanala).
Pražnjenje dojke je moguće pomoći posebnom tehnikom potiskivanja mleka pravcem prostiranja tvrdine u toku sisanja ili nekog drugog načina izvlačenja mleka iz dojke. Tehnika se primenjuje pritiskom jagodicama prstiju pokretima poput sviranja klavira niz pravac prostiranja.
Tople obloge pre planiranog dojenja ili pražnjenja takođe mogu pomoći jer dovode do širenja kanala. Najbolje bi bilo pokvasiti pelenu toplom vodom i sa njom masirati dojku. U slučaju mlečnog blistera, trebalo bi oslobiti protok mleka iz kanala bušenjem plika ili nekom drugom tehnikom.

Neadekvatan položaj za dojenje

Kod žena koje imaju postavljene bradavice na sredini dojke, dešava se da dolazi do zadržavanja mleka u donjim delovima dojke i formiranja tvrdine. U sedećem položaju gravitacija deluje tako što spušta mleko, a ukoliko su žlezde i kanali postavljeni ispod nivoa bradavice to može predstavjati problem pražnjenju dojke u ovom položaju.
Savet bi bio povremeno menjanje položaja i postavljanje tvrdog dela dojke tako da mleko može slobodno iz njega da otiče. U slučaju ležećeg položaja donji delovi dojke postaju bočni i zato se mnogo lakše prazne.

Nošenje preterano uske odeće

Nekada korišćenje manje veličine brushaltera ili majice može dovesti do pritiska na kanale i žlezde i kompresijom dovesti do oticana dojki.
Ukoliko postoji potreba za nošenjem (korišćenje brushaltera nije obavezno), veličinu bi trebalo odabrati tako da brushalter “nosi” dojke a ne da ih “pribija” uz telo. Potrudite se da sva odeća koju koristite bude od prirodnih materijala kako bi koža “disala”.

Spavanje na stomaku

Iako Vam je ovo možda omiljeni položaj za spavanje, može se desiti da će dovesti do reakcije dojki. Razlog je pritisak na mlečne žlezde. Ako imate običaj da ovako spavate može se desiti da Vas u toku spavanja probudi jak i prodoran bol.

Nažalost, često se dešava da je razlog stvrdnjavanja dojki ili jednog dela dojke prouzrokovan i delovanjem neke infekcije ili druge komponente (mastitis, apces, galaktokela…). U slučaju da se uz tvrdinu javi povišena temperatura potrebno je javiti se što pre lekaru kako bi se sprovela dodatna dijagnostika i ordinirala adekvatna terapija.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Uzroci tvrdih dojki

  1. Sve bih probala pre nego da odem kod lekara sa ovim problemom. Zvuci zastrasujuce kad cujete nekog da tako razmislja ali ono pritiskanje dojki, modrice i slicno, ne moze biti normalno

Ostavite komentar