Zašto beba nije napredovala više na prvoj kontroli

Nakon izlaska iz porodilišta, sledeći susret sa pedijatrom je obično zakazan na prvoj kontrolu sa navršenih mesec dana života bebe. Na ovom pregledu pedijatar pregleda bebu i mere joj se težina, dužina i obimi glave.
Sigurno, jedno od većih iznenađenja koje možete doživeti na tom pregledu je da Vaša isključivo dojena beba nije napredovala koliko je očekivano. Ova neprijatnost nažalost može predstavljati veliki udarac za ženu koja nastoji da doji svoju bebu. Nekada se i čuju komentari koji mogu delovati destimulativno: “nemate dovoljno mleka”, “mleko Vam nije dovoljno hranljivo”, “beba Vam je gladna”. Često se dobiju saveti koju mogu biti potpuno kontraproduktivni za dojenje: “uključite dohranu posle svakog podoja”, “ograničite vreme trajanja podoja” i sl.

Kako bi prevazišli ovaj problem najbitnije je ne odustati već razmotriti sve faktore koji su možda doprineli da dođe do ove neprijatne situacije.

KOLIKO BI BEBE UOPŠTE TREBALO DA NAPREDUJU U PRVOM MESECU

Mesečni napredak je prilično varijabilna kategorija na koju utiče dosta faktora. Univerzalno, naravno, važi pravilo “što više to bolje”. Uglavnom se preporuke kreću od 600 grama pa naviše. Različita su i tumačenja, tako da će nekome 800 grama biti malo a nekome “puna kapa”. Ono što je bitno- to što je beba manje napredovala ne znači da je gladna.
Napredak ispod 600 grama nije smak sveta. Kao što je napisano, na napredak utiče dosta faktora pa bi trebalo istražiti zbog čega napredak nije bio veći. Ipak je bitnije od čega je beba napredovala, a ne koliko. Napredak je napredak, a ako može biti veći tim bolje.

ŠTA MOŽE BITI UZROK SLABIJEG NAPREDOVANJA

Uprkos stereotipnim komentarima koje sam naveo, razlog obično leži u nekim drugim faktorima. Glavna pretpostavka koja polazi od toga da majka ne stvara dovoljno mleka je veoma često pogrešna! Majka će stvarati mleko ukoliko se ono prazni iz dojke. Dakle, ili beba nije dovoljno izvlačila ili nije imala dovoljno vremena da izvuče. Dešava se i da loše fizičko stanje majke ili bolesti bebe mogu takođe da dovedu do slabijeg napredovanja, ali su to stanja kada se tako nešto očekuje i prevenira.

Neki od najčešćih razloga slabijeg napredovanja u prvom mesecu su:

  • Nepravilna tehnika dojenja- plitak hvat, neefikasni podoji, nepravilno ili nepotrebno korišćenje silikonskih bradavica…
  • Ograničavanje trajanja podoja
  • Dojenje na satnicu, a ne na zahtev bebe
  • Preterano korišćenje varalice (dude)
  • Kombinovana ishrana dojenjem i flašicom
  • Veći pad u težini- zbog toga je uvek prihvatljvije tumačiti prosečan dnevno napredovanje (između dve poslednje poznate težine)
Šta učiniti povodom gubitka

Za početak bitno je zadržati smirenost, pronaći uzorke, a onda razviti strategiju za prevazilaženje problema. Pogrešno bi bilo delovati iz straha i potisnuti dojenje, bez obzira koliki je napredak ili nenapredak. Trebalo bi izbeći faktore koji dodatno mogu pogoršati dojenje poput ograničavanja podoja ili korišćenja flašice. Često se rezultati pojave jako brzo nakon što uzrok utvrdi i otkloni, tako da nema razloga za paniku. Nenapredovanje nije bolest već splet okolnosti i imajte na umu da neka deca tek nakon par meseci imaju težinu Vašeg deteta. Nekada je zapravo konstatacija slabijeg napredovanja samo lično tumačenje pa bi, ukoliko ste nezadovoljni, uvek bilo dobro potražiti drugo mišljenje.

Naravno, ako niste sigurni ili ne uspevate sami da pronađete uzrok uvek bi dobro bilo potražiti stručnu pomoć. Dojenje znači Vašem detetu za ceo život i vredi više od grama koji će kroz život svakako dolaziti i odlaziti.
Uživajte u dojenju !


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar