Kako prestati sa dohranjivanjem bebe

Na veliku žalost ovo je jedno od najaktuelnijih pitanja sa kojima sam se susrećem u toku svog rada. Povremeno ili konstantno dohranjivanje je postala svojevrsna mera sigurnosti koja u velikom broju slučajeva rezultira potpunim kolapsom dojenja. Pogrešno bi bilo osuditi svakoga ko je posegao za ovakvom merom jer je u osnovnom načelu interes deteta podstaknut strahom od gladovanja. Bez osvrtanja na razloge uvođenja, prestanak dohranjivanja bebe je jako zahtevan poduhvat i za majku i za bebu. Pored neadekvatnog odnosa ponude i potražnje, često je ovaj proces je dodatno kompromitovan korišćenjem cucle i flašice. Ne postoji jasno definisan vremenski okvir u toku kojeg je moguće potpuno isključiti dohranu, ali svakako da je to sve teže kako vreme prolazi. Upravo su ti slučajevi gde je dohranjivanje dugo bilo prisutno tema ovog teksta jer oni ipak zahtevaju složeniji pristup.

Trebalo bi imati u vidu da je svaka situacija posebna i da ni jedna nije ista. Upravo zbog ove činjenice nije moguće precizno predstaviti formulu koja će garantovano doneti rezultat. Neophodno je istrajati i i organizovati korake kako bi što efektnije postigli željeni cilj.

Odluka

Zvuči nebitno,ali je jako bitno doneti odluku da želite da prestanete sa dohranjivanjem deteta. Ova odluka će verovatno biti praćena neprospavanim noćima, a u početku verovatno i satima plača. Kao osnovni razlog bi trebalo postaviti želju za isključivim dojenjem i svim prednostima koje ono nosi za Vas i Vaše detete. Pored praktičnosti, isključivo dojenje na zahtev Vam jedino garantuje da će Vaše dete u svakom trenutku preko majčinog mleka dobijati ono što mu je potrebno za rast i razvoj- hranljive materije, tečnost i zaštitu. Sve to će dobijati u proporciji koja je u tom trenutku neophodna njegovom organizmu po recepturi koju Vam je dete predalo komunikacijom u toku sisanja. JEDINA HRANA KOJA JE STVORENA I PRILAGOĐENA ISHRANI ČOVEKA JE MAJČINO MLEKO, A DOJENJE JE NAJPRIRODNIJI NAČIN HRANJENJA DETETA. Tako je prosto priroda uredila…
Budite spremni da će Vas čitavim tokom ovog procesa (kao i u toku čitavog perioda dojenja i odgajanja deteta) pratiti strah da Vaše dete nije gladno. Ovaj strah je normalan i on je deo instiktivne postavke osećaja koji će Vas kroz brigu konstantno stimulisati da budete oprezni i dajete sve od sebe za svoje dete. Upravo je on potvrda da ćete stvoriti onoliko mleka koliko bude potrebno.

Ukloniti faktore koji kompromituju dojenje

Pogrešno je pomisliti možete imati sve benefiti isključivog dojenja čak i ako budete dohranjivali dete radi sigurnosti. Ono što u najvećem broju slučajeva otežava dojenje je korišćenje lakšeg načina hranjenja- flašice sa cuclom. Ako ste se ikada pitali šta je to lakše kod ovog načina, trebalo bi da znate da dužina cucle imitira dužinu bradavice u toku dojenja (nešto za šta kod sisanja mora da postoji konstantan vakuum i pravilan hvat) a da je protok mleka olakšan prisustvom rupica na vrhu cucle što zahteva minimalni napor za izvlačenje mleka. Dakle, trebalo bi promeniti način dohranjivanja deteta (u početku) kako ne bi dalje potkopavali dojenje i sekli granu na kojoj planiramo da sedimo. Kao alternativni način hranjenja možete koristiti šoljicu, kašičicu ili neku od specijalnih hranilica (sistem sa cevčicama).

Korigovati tehinku dojenja

U velikom broju slučajeva je uzrok poteškoća koje su dovele do uvođenja dohrane upravo nepravilna tehnika dojenja. Ovaj faktor svoje delovanje može prikazati kroz učestale zahteve za sisanjem, dugotrajne podoje u toku kojih dete više spava nego što sisa, prisustvo ragada i td. Tehničku stranu dojenja je moguće korigovati samo uživo, ali nekada je rešenje i u pogrešnoj interpretaciji neke od preporuke

DETE SE DOJI NA SVAKI ZAHTEV BEZ OBZIRA NA VREME U KOJEM SE ZAHTEV JAVI. (ne postoji vremenski razmak koji morate da ispoštujete da bi dojili)
PODOJ SE VREMENSKI NE OGRANIČAVA NITI PREKIDA ZBOG DAVANJA DOHRANE.
PODOJ TRAJE SVE DOK DETE SISA I DOK SE REGISTRUJE GUTANJE. (dete se stimuliše celim tokom podoja a protok mleka pomaže masažom i kompresijama)
UKOLIKO DETE KONSTANTNO ODBIJA DOJKU REŠENJE NIJE DAVANJE DOHRANE VEĆ PAUZA U TOKU KOJE SE PRISTUPA PRIPREMI DOJKE ILI PRESVLAČENJU DETETA.

Postepeno smanjivanje dohrane

Istina je da je najbolje samo prestati. Ipak, postepeno smanjivanje broja dohrana je ponekad taktičniji pristup jer će omogućiti lakše prilagođavanje deteta na novi obrazac hranjenja a opet omogućiti majci dovoljno vremena za odmor koji je isto tako bitan faktor u ovom poduhvatu.

Bolje bi bilo odlučiti se za progresivno smanjivanje broja obroka nego za smanjivanje količine mleka kojom ste dohranjivali dete. Primera radi, bolje bi bilo umesto dosadašnjih 8 dohrana smanjiti na 4 pa nakon nekoliko dana na 2. i td sa istom količinom mleka, nego da se smanjuje količina mleka sa 80ml na 60ml pa na 40ml i td. Razlog je što će prvi način napraviti ostaviti dovoljno prostora za faze isključivog dojenja nakon kojih bi usledile dohrane i pauze u toku kojih majka moće da odmori i obnovi rezervoare mleka u dojkama. Drugi način će i dalje održavati disbalans u odnosu ponude i potražnje bez pauza i šansi za odmor majke.

Naravno trebalo bi odrediti vremenski okvir i napraviti plan kako bi kroz ispunjavanje zacrtanih ciljeva konačno obustavili dohranu. Bitno je postaviti smernice i ciljeve kako bi znali da ste na pravom putu. Najbolje bi bilo premeriti dete na početku procesa smanjivanje broja dohrana, nakon toga ponovo pošto se potpuno ukine dohrana i obaviti još jedno merenje nakon određenog perioda isključivog dojenja.

Istrajnost

Nekada ovaj proces teče izuzetno lako uz brzo postizanje zacrtanih ciljeva. Naravno dešava se i da ne bude sve tako lako i da se konstantno javljaju faktori koji mogu dovesto do sumnje i nesigurnosti. Jako je bitno da se nesmetne sa uma da je čitav proces u interesu deteta. Plač sa kojim se možda budete susreli nije pokazatelj nezadovoljstva i patnje već reakcije deteta na promenu dotadašnjeg načina hranjenja. Baš zato je potrebno interpretirati plač kao stimulans i motiv da date sve od sebe za svoje i njegovo zdravlje. Dete nije svesno Vaših napora i reaguje instinktivno pa je na Vama da ipak postavite njegov interes iznad svega i istrajete u nameri da mu obezbedite najkvalitetniju potporu za kvalitetan rast i razvoj- DOJENJE i MAJČINO MLEKO.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

2 thoughts on “Kako prestati sa dohranjivanjem bebe

  1. Poštovani Marko, upoznala sam Vas u porodilistu Dr Mišovic ove godine u januaru.
    Sve pohvale na Vaš rad. Od celog osoblja koje je bilo kada sam se porodila i došla do sobe sa bebom, vi ste jedini bili pozitivni.
    U porodilistu zbog rane od CR nisam imala adekvatan savet za dojenje, i to mi prestavlja i danas veliki problem.
    Beba ima kratku resicu na jeziku, tesko uhvati celu areolu, i imam bolne bradavice.
    Mleka ima nekad slabo, kako kada.
    Dohranu imamo za bebu Aptamil, 80% je dojenje, 20% Dohrana, ali to je bebi tesko palo jer ima problem prolikom praznjenja creva.
    Hoću da dojim bez bola, kako mogu doći do toga, koji je savet Vaš, kako pravilno da dojim?
    Ako imate vremena da mi pomognete bilo kako, da li ima neko Vaše online predavanje o položaju bebe sa skraćenom resicom i bolnim bradavicama?
    Srdačno
    Jelena Miloševic

    1. Poštovanje Jelena,
      Ukoliko koristite neku društvenu mrežu prekopirajte ovu poruku i posaljite je na nalog markoobradovic.rs (Instagram profil ili FB stranica). Lakse cemo kontaktirati na taj način.
      Ukoliko ipak ne koristite samo mi pustite povratni mail da znam pa cu Vam ja napisati odgovor čim pre.
      Marko Obradović

Ostavite komentar