Dojenje nakon carskog reza

Neki od većih mitova današnjice su da je dojenje nakon carskog reza naporno i da majka nakon carskog reza nema mleka. Istina je da on utiče na opšte stanje i u prvim danima otežava dojenje. Međutim, carski rez ne utiče direktno na sposobnost žene da doji i nije prepreka uspešnom dojenju.

U ovom tekstu ću pokušati da Vam ukažem na neke probleme perioda dojenja nakon carskog reza. Ni jedan od njih naravno nije nepremostiv i može se lako prevazići. Bitno je da imate volju i želju da Vašoj bebi podarite dojenje.

Teži početak

Činjenica je da će carski rez otežati normalno funkcionisanje žene u prvim danima i time nažalost uticati na dojenje. Delovanje anestezije može odložiti obavljanje prvog podoja, a bol čak i onemogućiti majku u prvim danima da pronađe adekvatan položaj. Srećom, delovanje ovih faktora je samo privremeno (pa čak i premostivo primenom lekova za bolove) pa oni neće direktno uticati na uspešnost dojenja.
Bitno je da se u prvim danima nakon reza majka trudi da što je više izađe u susret potrebama bebe. Ipak, bitno je i ne forsirati sebe do granica izdržljivosti kako ne bi došlo do potpunog kolapsa organizma. Nije greh prihvatiti ili zatražiti pomoć. Najvažnija stvar je ostati fokusiran na činjenicu da se odlaganjem neće ništa “pokvariti” i da Vas carski rez neće “onesposobiti” da isključivo dojite bebu. Dovoljno je samo doneti odluku i ostati joj dosledan.

Položaji

Pomenuli smo bol i njegov uticaj na položaj za dojenje. U prvim danima, zbog reza može biti otežano “traženje” i “nameštanje” u idealni položaj. Kao što sam već napomenuo, bitno je pokušavati ali ne forsirati i snaći se sa onim što je na raspolaganju. Dojite bebu koliko god ste u mogućnosti da izdržite i u kojem položaju Vam najviše odgovora.
Posle nekog vremena sigurno će Vam biti lakše da zauzmete položaj koji će odgovarati i Vama i bebi. Kada se to desi, savetujem da budete raznovrsni i da ne dojite isključivo u jednom položaju. Sedeći položaj omogućava veću preglednost ali u prvim danima to može usloviti oticanje nogu i time otežati kretanje. Ako beba prosto ne prihvata dojku u ležećem položaju, u periodima kada odmarate postavite nešto ispod nogu. Na ovaj način ćete smanjiti koncentrisanje tečnosti i formiranje otoka (normalno je jer je potrebno vreme da se ona resorbuje iz organizma).

Otok areole

Pored nogu, česta propratna reakcija je i otok areole. Ova pojava može da oteža, a nekada i onemogući postavljanje deteta na dojku. Otok areole ćete lako raspoznati – areola je testasta, a kada se pritisnu obodi areole bradavica se uvlači.
Primenom areolarne kompresije moguće je osloboditi tkivo koje je blizu bradavice. Kompresijom je moguće samo privremeno potisnuti otok za potrebe podoja, ali će se on svakako vratiti. Nekada je kao prelazno rešenje najbolje koristiti silikonske bradavice ukoliko se areolarnom kompresijom ne postižu željeni rezultati. Primena hladne obloge na području areole u trajanju od 10-15 minuta nakon podoja takođe može da uspori vraćanje otoka.
Otok areole nije obavezan niti bi njegovo prisustvo trebalo da Vas demorališe. Radi se o normalnoj propratnoj reakciji koja će se povući nakon nekog vremena.

Količina mleka

Za kraj ostavIh najdiskutabilniju temu od svih I večito pitanje – DA LI ĆU IMATI DOVOLJNO MLEKA ?
Odgovor – Ne znam da li ćete “posedovati dovoljno mleka” ali ćete stvoriti potrebnu količinu za Vašu bebu ukoliko je budete dojili na zahtev i ne budete ograničavali vreme podoja (što je i preporuka).
Carski rez ne menja ništa u ovom segmentu priče. Mleko se svakako stvorilo u toku trudnoće pa žena sa njim raspolaže odmah posle reza. Nakon rađanja posteljice sve je spremno za dojenje i od momenta kada beba počne sa sisanjem kreće i stvaranje mleka. Ukoliko fizički niste u stanju da u prvim danima dojite bebu na zahtev, ne forsirajte se. Prihvatite pomoć, ali budite svesni da od Vas sve zavisi. Beba će dobijati najidealniju hranu na najbolji mogući način kada Vi to odlučite. Čim osetite da možete, preuzmite stvar u svoje ruke i isključivo dojite Vašu bebu na zahtev !

Zaključak

Ništa ne može toliko da utiče i poremeti vezu između deteta i majke. Majčin organizam će uvek rizikovati sve i pronaći put kako bi svom detetu obezbedio samo najkvalitetnije materije potrebne za rasti i razvoj. Carski rez, koliko god opasno zvučao, može samo malo da oteža početak, ali nikako da bude prepreka.
Bez brige i uživajte u dojenju !


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Dojenje nakon carskog reza

  1. S obzirom da posle carskog mleko kasnije “dolazi”, sta beba dotle jede i da li ce taj nacin ishrane ( npr. daju bebi formulu na flasicu), da poremeti posle da beba samo sisa i da nece da odbije dojku jer joj se svidela flasica?
    Hvala i srdacan pozdrav.

    1. Poštovanje..
      Porođaj carskim rezom može za posledicu imati “kašnjenje” faze nadolaženja mleka usled delovanja lekova koji su korišćeni u toku porođaja … Ova činjenica svakako ne znači da majka nema mleka, jer se mleko stvara od 4. meseca trudnoće, niti da ga neće stvarati … Ukoliko se korišćenje dohrane adaptiranom formulom bude pokazalo kao najbolje prelazno rešenje u toku perioda oporavka, svakako ne bi trebalo koristiti način hranjenja koji imitira dojenje ali daleko od toga da će dete kao rezultat privremenog korišćenja ove mere odbiti dojku .. Prednost bi trebalo dati korišćenju šolje za hranjenje ili kašičice, ali je svakako dovoljno i prosto od momenta kada se stekne fizička kondicija za to samo nastaviti sa isključivim dojenjem … Bez brige i samo budite uporni i istrajni u svojoj nameri da dojite … Nema na čemu i veliki pozdrav 🙂 ..

Ostavite komentar