Grčevi kod beba

Grčevi su postali najozloglašeniji neprijatelji roditelja i beba. Za njihovo “izlečenje” gotovo da je ponuđena Nobelova nagrada, ali i pored tolikog napretka čovečanstva i medicine oni stoje kao jedna od nanerazjašnjenijih misterija bez jasno definisanog uzroka i tretmana.
U današnje vreme grčevi su postali objašnjenje za svaki plač koji nije moguće umiriti standardnim tehnikama. Ipak, kako bi ih punopravno optužili , trebalo bi prvo da pojasnimo neke činjenice kako bi imali širu sliku o tome šta su zapravo grčevi kod beba ili infantilni kolici.

Šta su grčevi i kada se javljaju ?

Grčevi kod beba ili Infantilni kolici su POJAVA gde je prisutno najmanje tri sata plakanja, tri dana nedeljno, treće nedelje od rođenja kod inače zdrave dece.

Dakle, ako se nakon 14. dana života desi da najmanje 3 od 7 dana bude praćeno sa više od 3 sata plakanja možemo da kažemo da su kod Vaše bebe prisutni grčevi. Obično se javljaju u poslepodnevnim časovima, mada to nije isključivo pravilo.
Grčevi su potpuno normalna pojava koja procenutalno pogađa 10-40% beba. Nisu obavezni, a smatraju normalnim do 4. meseca života deteta.
Konkretan uzrok nije poznat. Smatra se da je nezrelost crevnog trakta u velikoj meri razlog njihove pojave. Jednako se javljaju kod dece koja su isključivo dojena ili hranjena majčinim mlekom kao i kod dece koja se hrane nekom drugom vrstom mleka.
Pored gotovo neutešnog plača u toku ovih epizoda javlja se i karakteristično grčenje prema kom je ovaj fenomen i dobio ime.

Grčenje je mehanizam koji bebi pomaže izbacivanje gasova i stolice. Manifestuje se povlačenjem/skupljanjem kolena ka grudnom košu uz stezanje stomačnih mišića
Dakle, ako se Vaša beba grči, to ne znači da pati od grčeva već da koristi standardni mehanizam koji joj pomaže u izbacivanju gasova i stolice.

Da li su grčevi opasni ?

Pojava grčeva sama po sebi nije opasna jer se ne radi o poremećaju.
Ipak, pošto prisutnost grčeva podrazumeva minimum 3 sata plakanja, trebalo bi obratiti pažnju i na druge moguće razloge plača. Nekada, sumnja na grčeve može prikriti neke poremećaje koji isto mogu biti praćeni sličnim simptomima. Zbog toga, pre punopravnog optuživanja grčeva dobro bi bilo konsultovati pedijatra i isključiti druge uzoke.

Prava opasnost grčeva leži u efektima na porodicu jer u velikoj meri utiču na raspoloženje roditelja. Prekomerni stres se javlja kao rezultat subjektivnog osećaja bespomoći a to može biti podloga za razvoj psihičkih poremećaja poput depresije. Uticaj grčeva je jednako prisutan na oba roditelja. Mogu se javiti i nedostatak sna, nervoza a čak može doći i do generalizovane psiho-somatske reakcije.

Kako ublažiti grčeve ?

Formiranjem posebnog pristupa moguće je ublažiti uticaj grčeva. Metode koje se mogu primeniti nisu usmerene samo na prestanak plača bebe, već na sistemski pristup koji će olakšati ovaj period svim ukućanima. Neke od metoda koje je moguće kombinovati su:

  • Utopljavanje stomaka – toplota generalno deluje umirujuće kod stomačnih kolika.
  • Posebne tehnike umirivanja – KAKO POMOĆI BEBI KOJA PLAČE
  • Pridržavajte bebu nakon obroka kako bi izbacila uneti vazduh
  • Korišćenje određenih preparata u ishrani bebe
  • Poseban higijensko dijetetski režim majke dojilje – podrazumeva minimalnu korišćenje mahunarki ili proteina kravljeg mleka jer ove namirnice mogu povećati mogućnost za prisustvo grčeva.
  • Podela uloga roditelja i međusobna podrška kroz preuzimanje obaveza je ključna radi lakšeg podnošenje stresa koji nosi ovaj period.
  • Podrška majkama dojiljama kako ne bi pomislile da su one ili kvalitet njihovog mleka uzrok ove pojave.

Još jednom da naglasim – dokazanog i univerzalnog tretmana nema.
Bitno je razumeti da su grčevi normalna pojava i da je plač sastavni deo ovog perioda.
Najveća pomoć je u podršci koju priužate bebi svojim prisustvom.

Pročitajte još- KAKO POMOĆI BEBI KOJA PLAČE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

6 thoughts on “Grčevi kod beba

  1. Prije 5mjeseci sam rodila drugo dijete, u Italiji. U “Consultorio”-nešto kao naš dom zdravlja su nam preporučivali da koristimo marame za nošenje beba od prvog dana i da čak pomažu kod grčeva. Obzirom da sam s prvim djetetom koje je rođeno u Srbiji imala dosta problema oko “grčeva”, od 2. dana života (što su mi naše uvijek tako “ljubazne” med. sestre objasnile da je nemoguće jer su grčevi od 15. dana i pustile me da izbezumljena drugu noć posle porođaja nosam dijete po čitavu noće dok plače) i da smo probali sve moguće a nije ništa pomagalo, samo sam se nasmijala na to da neka marama može da pomogne. Dok nije došao period kod druge bebe , predveče, posle 15. dana života, plač i ne želi da sisa. Iz očaja ga drugog dana(prvi dan pojave “grčeva” smo bili već u bolnici i provjerili su da je sve ok)umotah u maramu i izađoh napolje u šetnju- smirio se nakon 3min…
    Za prvo dijete, sad mislim, da je uzrok grčeva bilo nalivanje dohranom u zemunskom porodilištu, preko “kašike”. U praksi znači da sestra dođe, stisne bradavicu kod majke jako i ako ne prsne mlijeko ona zaključuje da djetetu treba dohrana-i onda bebu od dva dana nalivaju sa pola šolje ili punu šolju umjetnog mlijeka “preko kašike”, tako da posle bljucka i povraća narednih pola sata…

  2. sada se smatra (La Leche League knjiga “Womanly art of breastfeeding” i uputstva iz državnih meducinskih ustanova u Italiji)da hrana ne utiče na grčeve, osim u slučaju intolerancije na mliječne proizvode ili nekih rijetkih alergija i preporučuje se da žene jedu sve što njima ne pravi probleme. Više se ne savjetuju restrikcije u ishrani.Koliko sam ja došla do podataka i informacija.

    1. Pa zapravo i nije toliko često koliko se misli, jer je majčina hrana primarno njeno pogonsko gorivo koje ona vari i koristi za životne procese. Ishrana majke može praviti problem u slučaju preterivanja u nekoj vrsti namirnice.

Ostavite komentar