Grčevi kod beba

Grčevi su postali naozloglašeniji neprijatelji roditelja i beba. Za njihovo “izlečenje” gotovo da je ponuđena Nobelova nagrada, ali i pored tolikog napretka čovečanstva i medicine oni stoje kao jedna od nanerazjašnjenijih misterija bez jasno definisanog uzroka i tretmana.
U današnje vreme grčevi su postali objašnjenje za svaki plač koji nije moguće umiriti standardnim tehnikama. Ipak, kako bi ih punopravno optužili , trebalo bi prvo da pojasnimo neke činjenice kako bi imali širu sliku o tome šta su zapravo grčevi kod beba ili infantilni kolici.

Šta su grčevi i kada se javljaju ?

Grčevi kod beba ili Infantilni kolici su POJAVA gde je prisutno najmanje tri sata plakanja, tri dana nedeljno, treće nedelje od rođenja kod inače zdrave dece.

Dakle, ako se nakon 14. dana života desi da najmanje 3 od 7 dana bude praćeno sa više od 3 sata plakanja možemo da kažemo da su kod Vaše bebe prisutni grčevi. Obično se javljaju u poslepodnevnim časovima, mada to nije isključivo pravilo.
Grčevi su potpuno normalna pojava koja procenutalno pogađa 10-40% beba. Nisu obavezni, a smatraju normalnim do 4. meseca života deteta.
Konkretan uzrok nije poznat. Smatra se da je nezrelost crevnog trakta u velikoj meri razlog njihove pojave. Jednako se javljaju kod dece koja su isključivo dojena ili hranjena majčinim mlekom kao i kod dece koja se hrane nekom drugom vrstom mleka.
Pored gotovo neutešnog plača u toku ovih epizoda javlja se i karakteristično grčenje prema kom je ovaj fenomen i dobio ime.

Grčenje je mehanizam koji bebi pomaže izbacivanje gasova i stolice. Manifestuje se povlačenjem/skupljanjem kolena ka grudnom košu uz stezanje stomačnih mišića
Dakle, ako se Vaša beba grči, to ne znači da pati od grčeva već da koristi standardni mehanizam koji joj pomaže u izbacivanju gasova i stolice.

Da li su grčevi opasni ?

Pojava grčeva sama po sebi nije opasna jer se ne radi o poremećaju.
Ipak, pošto prisutnost grčeva podrazumeva minimum 3 sata plakanja, trebalo bi obratiti pažnju i na druge moguće razloge plača. Nekada, sumnja na grčeve može prikriti neke poremećaje koji isto mogu biti praćeni sličnim simptomima. Zbog toga, pre punopravnog optuživanja grčeva dobro bi bilo konsultovati pedijatra i isključiti druge uzoke.

Prava opasnost grčeva leži u efektima na porodicu jer u velikoj meri utiču na raspoloženje roditelja. Prekomerni stres se javlja kao rezultat subjektivnog osećaja bespomoći a to može biti podloga za razvoj psihičkih poremećaja poput depresije. Uticaj grčeva je jednako prisutan na oba roditelja. Mogu se javiti i nedostatak sna, nervoza a čak može doći i do generalizovane psiho-somatske reakcije.

Kako ublažiti grčeve ?

Formiranjem posebnog pristupa moguće je ublažiti uticaj grčeva. Metode koje se mogu primeniti nisu usmerene samo na prestanak plača bebe, već na sistemski pristup koji će olakšati ovaj period svim ukućanima. Neke od metoda koje je moguće kombinovati su:

  • Utopljavanje stomaka – toplota generalno deluje umirujuće kod stomačnih kolika.
  • Posebne tehnike umirivanja – KAKO POMOĆI BEBI KOJA PLAČE
  • Pridržavajte bebu nakon obroka kako bi izbacila uneti vazduh
  • Korišćenje određenih preparata u ishrani bebe
  • Poseban higijensko dijetetski režim majke dojilje – podrazumeva minimalnu korišćenje mahunarki ili proteina kravljeg mleka jer ove namirnice mogu povećati mogućnost za prisustvo grčeva.
  • Podela uloga roditelja i međusobna podrška kroz preuzimanje obaveza je ključna radi lakšeg podnošenje stresa koji nosi ovaj period.
  • Podrška majkama dojiljama kako ne bi pomislile da su one ili kvalitet njihovog mleka uzrok ove pojave.

Još jednom da naglasim – dokazanog i univerzalnog tretmana nema.
Bitno je razumeti da su grčevi normalna pojava i da je plač sastavni deo ovog perioda.
Najveća pomoć je u podršci koju priužate bebi svojim prisustvom.


Ako postoje slične teme o kojima želite da čitate, slobodno mi se obratite preko kontakt formulara ili na nekoj od društvenih mreža.

Prijavite se kako bi besplatno dobijali obaveštenja o mojim narednim tekstovima.
Nakon unošenja email adrese i klika na dugme PRIJAVITE SE otvorite Vaš email nalog i kliknite na verifikacioni link.

Join 1,071 other subscribers

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar