Silikonske bradavice

Silikonske bradavice su anatomski oblikovano pomagalo koje se koristi prilikom dojenja bebe.
Ovo pomagalo je postalo veoma popularno i zbog toga je veoma bitno naučiti kako i kada se koristi.

Na tržištu je prisutan veliki broj različitih modela. Neke generalne podele nema, ali se mogu razlikovati prema obliku i debljini silikona. Kada je reč o oblicima, prednost bi trebalo dati modelima koji su oblikovani tako da ne naležu na nos bebe i sa dužim rezervoarom. Poželjno je i da budu izrađene od što tanjeg silikona.
Silikonske bradavice se razlikuju i u veličini. Uglavnom su dostupne u 3 različite veličine- manjoj, srednjoj i velikoj. Odabir veličine se uglavnom vrši prema prečniku korena bradavice korisnika (ne prema dužini silikonske bradavice).

Postoji više razloga kada bi trebalo razmotriti upotrebu silikonskih bradavica a neki od njih su:

  • Iritirane ili oštećene prirodne bradavice žene koja doji
  • Ravne ili uvučene prirodne bradavice
  • Problemi sa postavljanjem deteta na dojku
  • Kod prevremeno rođene dece (deca sa slabijom kondicijom)

Silikonske bradavice bi trebalo koristiti kao privremeno rešenje osim ukoliko ne postoji način da se dojenje obavlja bez njih. Dugotrajno korišćenje može biti nepraktično, a usled nepravilne upotrebe mogu dovesti i do problema sa produkcijom mleka. Takođe dužom upotrebom od one koja je bila planirana može doći do razvoja favorizacije i težeg prestanka upotrebe istih.

Pre korišćenja silikonskih bradavica dojke bi trebalo pripremiti. Pošto silikonske bradavice onemogućuju direktan kontakt bebe sa bradavicom otpuštanje mleka može biti otežano. Tople obloge, masaža, ručno pražnjenje ili korišćenje pumpice mogu pomoći aktiviranje refleksa otpuštanja mleka. Pre postavljanja silikonsku bradavicu je najbolje pokvasiti (ili je sve vreme između korišćenja držati u poklopljenoj posudi sa prokuvanom vodom) kako bi što bolje prionula na dojku. Prilikom postavljanja trebalo bi je blago izvrnuti ka spolja, postaviti uz dojku i potom je vratiti je samo pustiti da se vrati u normalan oblik i sama prione uz dojku. Ukoliko beba u početku teško prihvata bradavicu može se pokušati sa nanošenjem malo prethodno izpražnjenog mleka na bradavicu (idealno špricem kako bi beba “pomislila” da mleko teče). U toku dojenja, trebalo bi pratiti da delovi silikona ne naležu bebi na nos kao i da li se u završnom delu bradavice ima mleka. Transfer mleka je najbolje pomoći dodatnim kompresijama i masažom dojke u toku dojenja. Nakon korišćenja bradavicu bi trebalo oprati pod mlazom tople vode a nakon toga odložiti u posudu sa prokuvanom vodom (vodu menjajte svaki dan, a u toku prokuvavanja možete i ubaciti bradavicu radi dodatne sigurnosti).


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar