Zašto se bebe grebu

Postoji prilično velika šansa da će nežno i meko lice Vaše novorođene bebe već nakon prvog dana života biti išarano svežim ogrebotinama. Da, bebe se grebu i to čine poprilično “krvnički” bez obzira što je u pitanju njihovo lice. Srećom, ova pojava je potpuno bezazlena i prolaznog karaktera a za razlog ima jednu potpuno logičnu činjenicu.

Bebe se rađaju bez spoznaje o spoljnom svetu, formirane ali zavisne od svojih staratelja. Pošto smo i mi kao vrsta deo lanca ishrane, koliko god grubo zvučalo, tako su naša mladunčad nekada davno bila prilično lak plen za mnoge gravljivce koji bi samo dočekali da ih zateknu same. Kako ne bi bilo potpuno nezaštićeni, priroda ih je obdarila instinktvnim odbrambenim mehanizmom- grebanjem. Ovaj mehanizam se u početku dosta često aktivira, gotovo svaki put kada ih uzmete. Postoji prilična razlika između grebanja sopstvenog lica i odbrane od agresora, ali imajte na umu da deca nemaju razvijenu svest kome “zarivaju kandže” već to čine čim osete tvrdu površinu pod njima. Nekada je “žrtva” i njihovo oko.

Kako sprečiti

Prva misao koja se javlja je skratiti nokte. Ipak, pošto su bebini nokti prilično mekani i jedva da prelaze jagodice odmah nakon rođenja skraćivanje nije uvek bezbedna opcija. Rešenje je staro pravilo bolje sprečiti nego lečiti. S obzirom da će Vašoj bebi biti potreban samo milimetar prostora da “nasrne na sebe”, zaštite je tako što ćete navući rukavice. Pri kupovini rukavica obratite pažnju da budu od što laganijeg materijala kako bi izbegli nepotrebno “kuvanje” šaka.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar