Gubitak u težini

Jedan od prvih “problema” sa kojima se majka susretne u porodilištu je bebin gubitak u težini. Ova pojava se naziva “fiziološki pad u težini” i smatra se potpuno normalnom. Kod većine beba gubitak ne prelazi 7-8%, a normalnim se smatra gubitak do 10% porođajne težine.

Gubitak u težini počinje od rođenja jer beba izbacuje ostatke iz života u materici. Najveći deo ovih ostataka se izbacuje preko mekonijuma, stolice koja je prisutna u prvih par dana života bebe. Pored mekonijuma iz bebinog organizma se izbacuje i tečnost koja se zadržala nakon porođaja. Ova tečnost j se izbacuje urinom, a nekada se desi da se i bljuckanjem izbacuje plodova voda koja se našla u želucu.

Najveći problem ove pojave je zapravo psihološki pritisak sa kojim se majka susreće jer misli da dete gladuje. Gubitak nije posledica nedovoljnog unosa hrane već izbacivanja nečega čija je gramaža ulazila u ukupnu težinu deteta po rođenju. Pojava gubitka ne znači da dete gladuje jer bi se ovaj gubitak svakako desio bez obzira na to koliko insistirali na unosu hrane. Ipak, bez obzira na činjenicu da ne gladuje, dete bi trebalo dojiti na svaki zahtev i ne bi trebalo koristiti dohranu radi dodatne sigurnosti jer se dete neće “istopiti”.

Normalan pad je do 10% porođajne težine i najčešće toleriše do 10. dana života. Ukoliko beba izgubi više od 10% porođajne težine ili se gubitak produži duže od očekivanog trebalo bi konsultovati pedijatra i eventualno korigovati tehniku dojenja ukoliko se proceni da postoji problem.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar