Laktacija

Laktacija je proces stvaranja mleka u mlečnim žlezdama dojke. Ova sposobnost je karakteristična za sve sisare koji mleko proizvode kako bi prehranili svoje mladunce.

Laktacija se uspostavlja nakon porođaja. Uslovi za konstantno stvaranje mleka se stiču onog momenta kada žena rodi posteljicu. Nakon toga dolazi do pada hormona koji su održavali trudnoću a do porasta hormona koji će u narednom periodu održavati laktaciju aktivnom. Iako ovi hormoni postaju dominantni nakon porođaja, u toku trudnoće organizam majke je već stvorio određenu količinu mleka za potrebe deteta. Ovo mleko se naziva kolostrum i obično je žute boje.

Dva glavna hormona koja održavaju laktaciju su prolaktin i oksitocin.
Prolaktin dovodi do stvaranja mleka u mlečnim žlezdama, a oksitocin do otpuštanja i provođenja mleka kroz mlečne kanale. Delovanje ovih hormona je moguće čak i osetiti. Oksitocin u toku dojenja dovodi do kontrakcije materice (koja se tako vraća u prvobitno stanje). Delovanje prolaktina se oseća kroz pojačanu žeđ i toplinu dojki što su ujedno i znakovi mlečnosti.

Glavni način za stimulisanje laktacije je dojenje. Kontakt deteta i bradavica, akt sisanja i pražnjenje dojke su glavni stimulatori produkcije mleka. Zato se često kaže da učestalo dojenje dovodi do veće i brže produkcije. Stvaranje mleka će trajati sve dok postoji stimulacija, odnosno dojenje. Laktaciju je moguće obustaviti prekidom dojenja ili uzimanjem lekova koji inhibiraju hormone koji je održavaju.

Nekoliko zanimljivosti:

  • I muškarci mogu da stvaraju mleko jer poseduju mlečne žlezde (ali nedovoljno visok nivo prolaktina).
  • Laktaciju je moguće pokrenuti i van trudnoće.
  • Pojava gde se mleko stvara u grudima bez dojenja kao stimulacije se naziva galaktoreja i do nje dolazi zbog visokog nivoa prolaktina.
  • I novorođenčad pod dejstvom hormona majke mogu lučiti mleko neposredno po rođenju. Ovo mleko se naziva i veštičje mleko.

Pročitajte- ŠTA JE DOJENJE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Laktacija

Ostavite komentar