Da li je potrebno dodavati vodu bebi

Čitava dva klana su se formirala oko odgovora na ovo pitanje. Jedni kažu da bi trebalo redovno dodavati a drugi da vode ne sme da se daje bebi.
Evo par činjenica i smernica da otklonite dilemu.

Vi svakako dajete bebi vodu

Bilo da dojite ili hranite dete adaptiranom formulom vaše dete unosi vodu kroz hranu. Cela priča se vrti oko procenta vode koju sadrži hrana kojom se dete hrani. Ključna fraza je redovno dodavanje.

Za one koje isključivo doje bebe

Smatra se da nema potrebe redovno dodavati vodu pošto majčino mleko menja svoj sastav prema potrebama bebe, pa samim tim i procenat vode.
Ovo ne znači da se voda detetu koje isključivo sisa ne sme dodavati . Naravno da sme. Samo se postavlja pitanje da li je ta dodatna voda potrebna jer je majčino mleko sadrži dovoljno. Džabe će zauzimati mesto majčinom mleku koje će za razliku od obične vode doprineti bržem rastu i razvoju deteta.
Po uvođenju čvrste hrane- isto. Majčino mleko će menjati sastav prema potrebama deteta.

Savet– povremeno ponudite bebu nakon podoja sa par kašičica vode.
Ako odbije- ništa strašno jer unosi dovoljno kroz majčino mleko.
Ako prihvati- opet ništa strašno jer možda beba nije završila podoj do kraja. Par povremeno datih kašičica vode neće bitno uticati na rast.
Napomena- ukoliko uz dojenje bebu dohranjujete Vašim mlekom koje ste ispraznili iz dojki prethodnih dana možete ponuditi malo vode jer je to mleko pratilo potrebe deteta u momentu pražnjenja dojki.

Za one koje u ishrani bebe koriste adaptirane formule

Adaptirana formula ima konstantan sastav i ne menja ga prema potrebama deteta.

Kada se bebe ISKLJUČIVO HRANE adaptiranim formulama– savetuje se dodavanje vode u manjim količinama između ili nakon obroka.
Ako dete odbije vodu- ništa strašno je očigledno procenat vode u adaptiranoj formuli odgovarajući.

Kada se bebe DOHRANJUJU adaptiranom formulom pored ishrane majčinim mlekom– nema potrebe redovno dodavati vodu jer majčino mleko menja sastav prema potrebama deteta.
Savet- isti kao kod isključivog dojenja.

Koju vodu dodavati i koliko ?

Prokuvanu ohlađenu vodu iz javnog vodovoda ili flaširanu vodu, u zavisnosti od mogućnosti. I jedna i druga imaju istu (nikakvu) energetsku vrednost dok im se mineralni sastav jako malo razlikuje. Jedino je bitno da bude mikrobiološki ispravna.

Količinu će dete samo prilagoditi svojim potrebama u zavisnosti od toga kada mu ponudite. Između obroka će uzeti veću količinu dok će odmah nakon obroka uzeti manju. Sami procenite koji termin će više prijati bebi.

Pročitajte još- Široki povoj – DA ili NE ?


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar