Kako veličina grudi utiče na dojenje

Veličina grudi jeste bitna, ali nije presudna za uspešno dojenje.Svakako i “velike” i “male” grudi svojom veličinom mogu uticati na dojenje na razne načine.

Količina mleka

Veličina dojke može uticati na količinu mleka koja je u grudima pre započinjanja podoja.
Međutim, veličina dojki ne mora da utiče na količinu mleka koju beba uzme u toku sisanja. Da bi ovo lakše shvatili, morali bi da prestanete da dojku zamišljate kao flašu. Dojka nije šuplja, već je ispunjena sistemom mlečnih kanala i žlezda. Na količinu mleka u dojkama utiče broj mlečnih žlezda i dužina mlečnih kanala. Veće dojke imaju duže mlečne kanale, ali ne nužno i više mlečnih žlezda. Dakle- što se tiče količine mleka za bebu, veličina nije bitna.

Manje dojke će se možda brže puniti za razliku od većih, ali ako dojite na zahtev odnos ponude i potražnje će se sam regulisati i dojka će prilagodti brzinu stvaranja mleka. Upravo zbog ove činjenice veće dojke mogu delovati “praznije” i biti “mekše” ali je to samo zbog brzine stvaranja i veće količine masnog i vezivnog tkiva.

Položaj za dojenje

Veličina grudi može uticati i na najlagodniji položaj u kojem dojite bebu.

Veće dojke su masivnije i pod dejstvom sile gravitacije padaju. Zbog ovoga težina ovakvih dojki može predstavljati izazov jer će njihovo pridržavanje zahtevati preveliku angažovanost mišića ruku. Pokušajte da korišćenjem specijalnog brushaltera sa otvorom za dojenje prevaziđete ovaj problem. Ovaj aksesoar će ih podići i nositi njihovu težinu kada ste u sedećem položaju. Pored toga, može se javiti problem i sa navigacijom bradavice pa možete pokušati da dojite pred ogledalom kako bi se lakše snašli. Ukoliko su dojke baš glomazne i naležu na dete dok dojite, možete pokušati sa postavljanjem bebe sa strane tako da ga pridržavate kao ragbi loptu (kako se i zove ovaj položaj)

Manje dojke mogu usloviti da beba bude bliže majci u ležećem položaju. To može biti problematično zbog vidnog polja oka majke jer ne pokriva bradavicu i detetovu glavu. U ovakvoj situaciji možete zamoliti nekoga da Vam asistira i usmeri bebinu glavu prvih par podoja dok se samostalno ne izverzirate da uspešno započnete dojenje.
Još jedan od čestih problema kod manjih dojki je pozicija bradavice. Ukoliko su bradavice postavljene centralno (na sredini dojke) dojenje će možda zahtevati da se beba postavi u poseban paralelni položaj sa telom majke kako bi pravilno uhvatilo bradavicu. Pošto držanje deteta u ovom položaju može biti izuzetno naporno pokušajte da podmetanjem jastuka pod dete ili da dojite u polusedećem položaju.

Kombinovanje dojki

Veličina dojki može uticati i na potrebu za korišćenjem obe dojke u toku jednog podoja.

Manje dojke zbog manjeg rezerovara mleka se mogu brže prazniti zbog čega se i pritisak na otpuštanje mleka smanjuje. Ovo naravno ne znači da su dojke bez mleka, već da beba zbog toga može negodovati i tražiti konstantan protok. U ovakvoj situaciji, kada beba nakon nekog vremena negoduje na dojci, poželjno je često menjati dojke u početku dojenja kako bi u toku perioda najveće aktivnosti sisanja dete izvuklo što veću količinu mleka. u veoma jakom mlazu. Kada uočite ovakvu situaciju poželjno bi bilo da tada malo ispraznite dojku

Veće dojke ipak često nose i veći rezervoar mleka pa imaju veću slobodu u kombinovanju i može se koristi samo jedna dojka u podoju. Ipak, budite obazrivi jer čak i manja promena ritma hranjenja kod deteta može dovesti do veće pauze u dojenju jedne dojke i mogu se javiti znakovi zastoja i upale. Kako ne bi došlo do ovoga svaki put kada pauza prekorači uobičajeno vreme možete malo isprazniti dojke kako bi olakšali napetost i smanjili pritisak u njima.

Pročitajte još- PRIPREMA DOJKI ZA PODOJ


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Kako veličina grudi utiče na dojenje

Ostavite komentar