U kom položaju bi beba trebalo da spava

Dosta je preporuka, ali dosta i oprečnih mišljenja prema navodima žene koja me je podstakla da napišem tekst o ovoj temi.

Pre mojih saveta, napisaću malo više o svakom od tri položaja u kojima Vaša beba može da spava.

Položaj na boku

Ovo je najčešće savetovan položaj koji je ujedno i najbezbedniji.

Telo bebe se podupire uz pomoć pelene kako bi se položaj osigurao. Pelena sprečava okretanje glave i zauzimanje položaja na leđima. Glava deteta je takođe na boku što umanjuje mogućnost da dete u slučaju vraćanja hrane aspirira sadržaj.

Položaj na leđima

Uprkos nastojanjima da se postave na bok, ovo je položaj ka kojem bebe često teže.

Kod ovog položaja glava i telo nisu obezbedjeni. Glava je slobodno okrenuta na nekoj od strana dok su leđa paralelna sa podlogom.

Opasnost – Pošto je glava slobodna, postoji mogućnost da usled vraćanja hrane aspirira povraćeni sadržaj koji može blokirati disajne puteve i dovesti do gušenja. Zbog navedenog, ovaj položaj se ne savetuje kada beba vraća hranu u toku spavanja.

Položaj na stomaku

Češće se savetuje samo kao tehnika umirivanja jer je od svih položaja najmanje bezbedan.

U ovom položaju stomak je naslonjen na podlogu, a glava najčešće zakrenuta na jednoj od strana.

Opasnosti – Ako se glava nađe u položaju gde je nos pritisnut o podlogu može doći do gušenja jer su disajni putevi blokirani. Posebno je opasno to što beba možda ne bi mogla sama da okrene glavu jer njeni vratni mišići nisu dovoljno razvijeni. Takođe, istraživanja su pokazala da je kod pojave SIDS-a (sindrom iznenadne dojenacke smrti) najveći procenat dece spavao upravo u ovom položaju.

Moj saveti
  • Ukoliko postoji mogućnost, bebu ostavite da spava na boku. Dokle god beba to bude tolerisala, tako je pozicionirajte. Nema negativnih strana, a ujedno je i najbezbedniji položaj. Redovno menjajte stranu na kojoj je oslonjena glava kako bi se vratni mišići jednako razvijali (osim u slučaju da Vam pedijatar nije drugacije naglasio).
  • Ukoliko se beba i pored svih pokušaja da je ostavite na boku sama okreće na leđa – češće je obilazite.
  • Položaj na stomaku koristite samo i isključivo kao poslednju opciju. Ako se odlučite da postavite bebu u ovaj položaj, neka to ne bude na duži vremenski period u toku koga vršite konstantan nadzor.

Pročitajte još – Široki povoj – DA ili NE ?


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

5 thoughts on “U kom položaju bi beba trebalo da spava

  1. Док није савладао окрерање, беба је спавала на боку. Међутим сада, са 6 месеци спава само на стомаку. Поставим га на бок, али се он сам окрене на стомак и тако заспи. На леђима неће уопште да спава.

      1. Ту сам ја одмах поред њега пошто ми је окупирао кревет, јер у свом не жели да спава 😄

Ostavite komentar