Sve o noćnim podojima

Noćni podoji se izdvajaju kao posebno značajna kategoriija u periodu dojenja. Pošto su vremenski rezervisani za kasne sate, obično noćni podoji simbolišu neprospavane noći. Zbog ovoga se nalaze na spisku svake majke pod „eliminisati što pre“.
Ipak, pre nego što krenete da tražite načine da ih uklonite, pročitajte par činjenjica o značaju noćnih podoja i o tome kako da ih najefikasnije iskoristite.

Zašto su bitni

Bebe unose priličnu količinu hrane u toku noćnih podoja pa bi bilo pogrešno sputavati ih u napredovanju time što ćete pokušati da ih preskočite ili zavarate u toku prvih meseci (korišćenjem varalice). Nekada je zapravo razlog slabijeg napredovanja bebe na mesečnoj kontroli upravo činjenica da je noćni podoj prerano izbačen i da je došlo do “zloupotrebe” varalice.

Kada prestaju

Većina beba privremeno izbacuje noćne podoje krajem 2. meseca starosti iako je to prilično individualna stvar pa ih neke bebu mogu ukinuti ranije, ali se isto tako mogu nastaviti kasnije u toku prve godine. Pogrešno bi bilo forsirati izbacivanje noćnih podoja i uvoditi obroke sa flašicom ili davati vodu u toku prvih par meseci jer se to može odraziti na dojenje (favorizacijom lakšeg načina hranjenja) ili napredovanje. Najbolje bi bilo pustiti bebu da ih sama izbaci.

Mogu se ponovo aktivirati

Kako je prestala, beba može ponovo aktivirati noćne podoje. Ova pojava uopšte nije retka pa čak 2/3 beba u toku prve godine sisa i noću. Obično se noćni podoji aktiviraju u toku uvođenja nemlečne ishrane, u periodu 4-6 meseca. Naravno, ponovo upražnjavanje noćnih podoja nije nešto što bi trebalo da Vas zabrine. Ova pojava ne znači da je beba gladna, ali ne postoje definitivno utvrđeni razlozi zbog kojih se javlja. Neka od objašnjenja su snovi. potreba za vodom, želja za druženjem i slično. Kao i kod svega što se tiče razvoja Vaše bebe, trebalo bi se preorganizovati i prilagoditi ritmu kako bi i Vi što lakše podneli ovaj period.

Iskoristite ih da povećate količinu mleka

U toku noći nivo hormona koji dovodi do stvaranja mleka je visok jer je telo naviklo da tada odmara. Prema tome, noćni podoji mogu biti jako efikasno oružje u povećavanju količine mleka koje majka stvori za hranjenje bebe jer ćete brže regenerisati zalihe mleka u dojkama i održavati nivo hormona. Ukoliko su Vam potrebne dodatne zalihe mleka koje bi čuvali, noć je pravo vreme da ih obezbedite.

Regulišite bebin san noćnim dojenjem

Mleko koje se stvara u toku noćnog dojenja sadrži veću količinu triptofana. Ono što je karakteristično za ovu aminokiselinu je da pomaže sintezu melatonina koji pomaže regulaciju sna. Ako Vaša beba ima tegobe koje se ispoljavaju plakanjem u toku noći, najbolje bi bilo da je u tom periodu dojite. Na ovaj način, kroz umirivanje deteta uz pomoć Vašeg mleka doprinećete uspostavljanju adekvatnog bioritma kod deteta (dan za aktivnost, noć za spavanje). Naravno, ovaj trik “pali” u toku prvih par meseci.

Odmorite

Iako deluje kontradiktorno, istraživanja su pokazala da majke koje praktikuju noćno dojenje imaju više sati sna nego one koje ga ne praktikuju. Kako bi lakše podneli noćno dojenje, odmarajte preko dana kada je Vaše dete mirno. Ključ je u pravilnoj organizaciji i prilagođavanju bebinom ritmu. Poštovanje ovakvog ritma može značajno uticati na prihvatanje uloge majke jer je to suština dojenja- podržati bebin razvoj.

Kako ih najbezbolnije ukinuti noćno dojenje

Definitivno rad za Nobelove nagradu. Nažalost, za sada ne postoje “sigurne fore” za postizanje ovog cilja. Sam prestanak noćnog dojenja (nakon 6. meseca) zavisi od dosta faktora (najviše od bebe) i nekada je nažalost način za ovo prestanak dojenja. Upravo zato je ključno, sve dok ste u mogućnosti i dok Vam dojenje pričinjava zadovoljstvo, organizovati dnevne obaveze i prilagoditi se ritmu Vaše bebe. Koristite ovo vreme da bi se družili sa Vašom bebom jer je ovo samo jedna faza koja će Vam kasnije mnogo nedostajati.

Pročitajte još – U kom položaju bi beba trebalo da spava


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar