Šta je dojenje

Dojenje je proces u toku kojeg je beba sisa dojku majke.

Pošto ovaj proces ima više bitnih uloga, pravu predstavu toga šta je dojenje možemo dobiti tek kada prikažemo njegov značaj za majku i za dete.

Dojenje je najprirodniji način hranjenja bebe mlekom iz grudi majke  

Ovo je najpoznatija definicija preko koje većina identifikuje dojenje.
Pošto je dojenje bazirano na refleksu sa kojim se beba rađa, ono je najjednostavniji, najprirodniji, pa tako i najbolji put dopremanja majčinog mleka do nje. Savetuje se da dojenje bude jedini i isključivi način hranjenja deteta do 6 meseci starosti. Dojenje bi trebalo nastaviti i nakon uvođenja čvrste hrane, u toku cele prve godine života pa i duže.

Dojenje je najefikasniji metod prevencije i lečenja bolesti kod beba

Značaj majčinog mleka nije samo u tome što je najidealnija hrana za bebu.
Majčino mleko sadrži zaštitne materije koje sprečavaju nastanak bolesti. Ako i dodje do razvoja bolesti, upravo je majčino mleko glavni nosilac odbrane detetovog organizma pošto prenosi antitela koja je proizveo organizam majke. Uz sve ovo, ono sadrži i antiinflamatorne faktore koji ublažavaju posledice upale ili alergije.
Dojenje omogućava dopremanje najsvežijeg mleka za bebu i time podiže njen imunitet.

Dojenje je čin putem kojeg se obnavlja veza između mame i bebe

Dojenjem se obnavlja veza koja je prekinuta presecanjem pupčanika.
Značaj ove veze se vidi po tome što je ona direktno odgovorna za sposobnost majčinog mleka da se menja prema potrebama bebe.
Čitav proces započinje posle nekih 15 sekundi od pocetka dojenja. U toku podoja, Vi ste povezani sa organizmom Vašeg deteta kao kompjuter sa internetom. Poput najsofisticiranijeg programa Vi „čitate” informacije o Vašem detetu – šta mu je potrebno, koliko i kada. Pošto očitate ove informacije, izveštaj se dostavlja Vašem organizmu koji kreće da prikuplja sve materije potrebne Vašoj bebi. Kada ih prikupi, obrađuje ih i integriše u esencijalnu celinu poznatu kao MAJČINO MLEKO. Dalje je Vi dobro poznatim putem preko dojenja dopremate do bebe.

Dojenje je najbolji način da se detetu olakša prilagođavanje na spoljni svet.

Nakon porođaja, Vi zadržavate sva prethodna znanja koja ste imali i pre trudnoće. Vaša beba sa druge strane kreće da se adaptira na uslove spoljne sredine.
Ovaj proces će trajati u toku cele prve godine života. U toku njega beba se po prvi put sreće sa pojavama kao što su svrab, utrnulost ili grčevi. Ove pojave dovode do velike količine stresa jer beba nema mehanizam da se izbori. Upravo zato beba plače.
Dok dojite, Vaše telo je blizu bebinog. Blizina i kontakt emituju toplinu koja je asocira na period proveden u materici. Ova toplina umiruje bebu jer joj pruža osećaj bezbrižnosti i zaštite.
Pošto je refleks sisanja nešto sa čime se bebe rađaju i pomoću čega obezbeđuju opstanak, dojenjem pored umirivanja, pružate sigurnost i uverenje Vašoj bebi da će preživeti.
Nešto poput reči – Razumem te, sve će biti u redu, uz tebe sam.

Ništa manji značaj dojenja se vidi kroz prevenciju nastanka brojnih poremećaja poput raka dojke i raka jajnika, ubrzavanje oporavka organizma majke nakon porođaja, prevenciju razvoja postpartalne depresije…

Zaključak

Iako je svaki organizam poseban i različit, dojenje je univerzalni princip koji je dokazano najbolji za zbrinjavanje svake bebe.

I pored svih saznanja i dostignuća moderne medicine, dojenje i dalje predstavlja svojevrstan fenomen jer je njegov celokupan značaj nemoguće iskazati rečima.

Nadam se da sada vidite koliki je značaj dojenja i zašto je jedan od najbitnijih faktora za opstanak naše vrste.

Zbog ovoga, savetujem da dojite na svaki zahtev, koliko god dete hoće, bez obzira da li je dan ili noć.

Pročitajte još – 10 BITNIH PREPORUKA I SAVETA ZA USPEŠNO DOJENJE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

2 thoughts on “Šta je dojenje

Ostavite komentar