Sve o bebinom pupku

Jedna od najstrašnijih stvari kada beba izađe iz porodilišta je gaza na mestu gde je inače pupak.
Ova gaza štiti pupčani patrljak, a kada on otpadne štiti pupčanu ranu.

Šta je zapravo pupčani patrljak i kako nastaje

Pupčani patrljak je ostatak pupčanika, veze između bebe i posteljice.
Preko posteljice, a putem pupčanika majka je snabdevala bebu hranljivim materijama i kiseonikom. Može se reći da je beba “disala i jela” preko njega dok je bila u stomaku.
Po rođenju, pupčanik se preseca i bebin organizam počinje samostalno da funkcioniše. Bebin ostatak ili patrljak se klemuje posebnom štipaljkom koja sprečava krvarenje. Odmah nakon toga vrši se antiseptična obrada, a patrljak se dodatno štiti sterilom gazom.
Pošto su krvni sudovi unutar patrljka i dalje otvoreni, oni mogu predstavljati ulazno mesto infekcije. Zbog ovoga, sve dok ne otpadne i dok se ovi krvni sudovi ne zatvore, pupčani patrljak je potrebno dodatno obrađivati.
U porodilištu ova obrada je u nadležnosti pedijatrijske službe.

Kada se obrađuje

Nakon izlaska iz porodilišta, brigu o bebinom pupku preuzima patronažna služba Doma zdravlja.

Redovna obrada pupčanog patrljka se vrši jednom dnevno, najčešće nakon kupanja bebe. Prvih par puta patronažna sestra iz Doma zdravlja će obaviti ili nadgledati ovu obradu.
Često se dešava da se između dve redovne obrade gaza uprlja ili umokri. Iako se shvata dramatično, ova pojava nije toliko strašna ali zahteva da se ponovi postupak obrade. Zbog ovoga, kao i činjenice da je
nekada je za otpadanje patrljka potrebno i mesec dana, potrebno je dobro naučiti postupak obrade kako bi znali sami da promenite gazu.

Kako se obrađuje

Sam postupak nije komplikovan, ali je bitno poštovati redosled koraka i neke principe da bi obrada uopšte imala smisla.

Za obradu se najčešće koristi antiseptik kojim je patrljak tretiran u porodilištu (povidon jod ili octenisept). Savet o izboru antiseptika potražite od patronažne sestre. Pored njega, potrebne su sterilne gaze (tupferi) i sterilne rukavice. Pošto obrada ima za cilj da zaštiti patrljak od mikroorganizama, neophodno je postarati se da higijenski uslovi budu na visokom nivou (čista površina na kojoj beba leži). Uz sve ovo pripremite i posudu za odlaganje iskorišćenog materijala.

Postupak

  1. OPERITE RUKE !!!
  2. Otvorite pakovanja sterilnih tupfera i rukavica (ne navlačite ih odmah)
  3. Skinite staru gazu (bez rukavica)
  4. Obradite antiseptikom
    Način primene zavisi od vrste antiseptika.
    • Jod je najbolje prvo sipati na sterilnu gazu, a potom navući sterilne rukavice. Prebrisati patrljak nakvašenom gazom, a potom obrisati još jednim čistim tupferom. Jod se zadržava na koži i boji je, pa se ne začudite ako ne budete mogli potpuno da ga obršete.
    • Octenisept je dovoljno naprskati na ceo patrljak i sačekati oko 30 sekundi, a potom navući sterilne rukavice i prebrisati patrljak čistim tupferom.
  5. Uzmite čistu gazu (sa sterilnim rukavicama) i formirajte od nje trougao (razmotavanjem celog tupfera ili koristite fabrički napravljene trougle tupfere). Prebacite ovako formiranu gazu preko cele štipaljke ili je obmotajte samo oko vidljivog dela patrljka i blago svežite gazu kako ne bi spadala.
    • Ukoliko se odlučite da ne koristite sterilne rukavice (drugo dete, pa ste spretniji npr) vodite računa da ne dodirujete unutrašnje delove gaze koji naležu na patrljak. Svakako ja savetujem da ih koristite. Ceo postupak ima za cilj zaštitu bebe, a pomoću sterilnih rukavica ne postoji mogućnost kontaminacije.
Pupčana rana

Kada pupčani patrljak otpadne, na njegovom mestu ostaje pupčana rana.

Po otpadanju, moguće je da će doći do manjeg krvarenja. Ovo krvarenje bi trebalo zaustaviti tamponadom uz pomoć sterilne gaze (blag pritisak 2-3 min). Nakon toga izvršiti antiseptičnu obradu po gore opisanom postupku (prebrisati pupčanu ranu pošto je patrljak otpao), a umesto obmotavanja gaze dovoljno je ranu prekriti sterilnim tupferom i zalepiti flasterom.

Obradu bi trebalo nastaviti jednom dnevno uz pokrivanje rane čistim tupferom do prve mesečne kontrole kod pedijatra.

Pročitajte još – ŠIROKI POVOJ – DA ILI NE ?


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar