Kako pomoći bebi koja plače

Plač bebe je univerzalni alarm. Čak iako nismo roditelji, svi imamo želju da pružimo pomoć i umirimo bebu.

Kako bi znali na koji način možemo da pomognemo, bitno je da razumemo zašto bebe plaču.

Većina stvari koje mi prihvatamo zdravo za gotovo, bebi mogu prirediti stres. Evo par primera:

  • Kada nas svrbi – mi se počešemo. Beba nema koordinaciju pokreta koja joj to omogućava, niti svest da će joj češanje pomoći. Umesto toga beba se grebe što dalje isto tako može usloviti plač.
  • Kada nam utrne ruka od ležanja na jednoj strani – mi se okrenemo. Beba je pozicionirana na strani koju smo mi odredili bez mogućnosti da samostalno promeni položaj.
  • Kada nam je vruće – mi možemo da se sami rashladimo. Beba je zavisna jer je mi svlačimo i oblačimo.

Nadam se da ovih par primera ukazuju na poentu. Razlozi za plač deteta nisu samo povezani sa bolom ili glađu. Mirisi, buka, svetlo… Čitav spektar razloga koji uznemiruju dete su samo deo jako kompleksnog procesa privikavanja bebe na spoljni svet.

Zbog svega ovoga je bitno razumevanje. Ako se stavite u poziciju Vaše bebe i iz njene perspektive posmatrate svet, razumećete njen plač i tek onda spoznati načine kojima možete da joj pomognete. Pre bilo čega potrebna je sigurnost i toplina koja će joj staviti do znanja da je bezbedna.

Kako bi pomogli bebi koja plače, umesto da tražite razloge plača, prvo pokažite razumevanje i pokušajte da je umirite.
Evo par saveta i tehnika kako to da uradite:

  • Bebu koja plače prigrlite uz sebe. Sačekajte da se plač smiri pa tek onda presvucite bebu.
  • Akivirajte bebine reflekse – dojite je na zahtev, a svaki put kada joj priđete stavite prst u njenu šaku i dopustite joj da ga stegne.
  • Pričajte sa njom kada plače. Miran ton će joj poslati poruku da ste uz nju i da je sigurna.
  • Ukoliko primetite da je muče grčevi – pronađite ugodan položaj, stavite bebu na sebe. Ukoliko zaspi, ostavite je tako neko vreme kako bi joj se san učvrstio.
  • Uključite fen ili pustite zvuk fena preko telefona. Ovim imitirate način na koji je beba čula zvukove u stomaku.
  • Skinite suvišnu odeću i razgolitite bebu. Moguće je da nervoza potiče od pregrejanosti.
  • Položite bebine ruke uz njeno telo i umotajte ih u pelenu. Iako zvuči grubo, ova tehnika zapravo imitira boravak u materici i na taj način joj pruža osećaj sigurnosti.

Pročitajte još – U kom položaju bi beba trebalo da spava


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

6 thoughts on “Kako pomoći bebi koja plače

  1. Veliki pozdrav od Mile i male Maše, otišli smo iz “Dragiše” u četvrtak pre podne. Hvala na tekstu, kao prvorotka koja se još nije oporavila posle porođaja zaista sam podložna panici i strahovima koji teraju na preduzimanje impulsivnih paničnih radnji, ali čitanje Vašeg članka mi je zaista pomoglo da se smirim, poslažem “kockice” u glavi i shvatim da je jedino treba da se opustim i odmorim bar poka sata. Naravno, koristiće i bebi i meni svi ovi praktični saveti. Želim Vam uspešan rad na radost i zadovoljstvo beba, mama, a i Vas 🙂

    1. Hvala puno na komentaru podrške i drago mi je što sam uspeo na ovaj način da Vam pomognem 😊 … Veliki pozdrav za celu porodicu i slobodno se obratite ukoliko imate neko pitanje …

  2. Jos jednom veliko HVALA, 😊
    Da nije bilo Marka moj bebac bi sada bio na dohrani i ne bismo uzivali u konceptu dojenja koji ne predstavlja puko hranjenje..
    Na samom startu su nas sacekale sve poteskoce vezane za dojenje. Od razdvojenosti posle porodjaja, ravnih bradavica,ragada, mastitisa do maminih strahova da li je beba gladna ili nije (koja  je bila najteža). Najviše mi je pomogao blog i Markova podrška bez koje moram priznati bi jako brzo odustala od dojenja.
    Uvek je na moja pitanja davao pravi savet i usmeravao me kako da savladam svaku prepreku koja nam je iskrsavala. Topla preporuka za sve buduće mame su Markova predavanja o dojenju i blog na kome osim dojenja mozete da saznate dosta svari o bebicama.
    I moram da naglasim za sve zene koje imaju predrasude da jedan muskarac ne moze da zna nesto sto nije prosao, u velikoj su zabludi jer svaki covek koji je posvećen svom poslu, uziva u njemu, usavršava se i zivi to što radi ne zavisi od pola, boje koze ili nekog drugog povrsnog shvatanja.
    Veliki zagrljaj za Marka od Vase i Bilje. 💙

Ostavite komentar