Kada se povlači kožica kod dečaka

Pitanje iz naslova je jedno aktuelnijih kod roditelja koji imaju muško dete.

Postoje dva osnovna stava koja u velikoj meri bune roditelje jer je ova tema poprilično delikatna.
Razlike u stavovima potiču od vremena kada bi trebalo krenuti sa povlačenjem kožice i redovnom negom glansa penisa (glavića).

I STAV – kožicu ne bi trebalo povlačiti u toku prve godine života

Ovaj stav zastupaju medicinski radnici koji se bave decom. On je potrkrepljen činjenicom da je kod muških beba prisutna fiziološka fimoza.
Ova fimoza je normalna i predstavlja barijeru koja štiti bebu. Barijeru formiraju glans i prepucijum (glavić i kožica) čija slepljenost sprečava prodor mikroorganizama i nečistoća u unutrašnjost penisa.
Smatra se da je ova fimoza prisutna u toku prve godine života i da zbog toga nema potrebe povlačiti kožicu radi nege.

II STAV – kožicu bi trebalo redovno povlačiti od rođenja

Ovaj stav najčešće zastupaju starije generacije. Nasuprot stavu da postoji fimoza koja već štiti penis, ovde se savetuje da se od samog starta krene sa negom penisa jer se u njegovoj unutrašnjosti može nataložiti prljavština koja kasnije može sprečiti normalno povlačenje kožice.

Koga poslušati

Kao i uvek do sad, ja moj glas dajem mojim kolegama u porodilištu. Najbolje bi bilo da savet o povlačenju kožice i potrebi za negom penisa potražite od lekara koji je neposredno pre toga pregledao dete. Do prve mesečne kontrole bi bilo idealno postupati kako je savetovano (odoleti pritisku).

Nakon prve mesečne kontrole savet potražite od – opet pedijatra koji je pre toga pregledao dete (i svaki put na dalje).
Može se desiti da će nakon pregleda pedijatar savetovati ili sam povući kožicu. Ovo se obično dešava ako lekar proceni da je narušen integritet fiziološke fimoze i ukoliko smatra da na dalje dete ima potrebu za redovnom negom penisa.

Kako i kada povlačiti kožicu

Ukoliko ste već dobili savet da povlačite kožicu na dalje, svakako bi to trebalo raditi jednako oprezno kao prvi put. Usled prejakog ili preteranog povlačenja može doći do oštećenja prepucijuma. Kasnije se mogu nadovezati sitne i uporne ranice koje teško zarastaju zbog vlažne sredine unutar pelenske regije.

Povlačenje bi bilo idealno obavljati u sklopu redovne nege – kupanja. Idealno bi bilo povlačiti kožicu pred sam kraj ili na kraju, jer će topla voda u kojoj beba boravi opustiti prepucijum i pomoći njegovo lakše prevlačenje. Kako bi povlačenje proteklo što lagodnije možete na vrh penisa kanuti kap-dve ulja za negu kože kako bi lubrikovali glavić.
Kožica se povlači sa dva prsta, obično kažiprstom i palacem do momenta javljanja otpora. Ne povlačite više od toga kako se prepucijum ne bi oštetio. Povlačenje bi trebalo obavljati sporo i smireno jer ne boli ako se pravilno sprovodi. Ponovite postupak par puta, pre nego zadržite prepucijum prevučen kako bi sa čistom i mokrom gazom prebrisali vidljivi deo glavića i završili sa negom.

Vodite računa da prilikom obavljanja ovog postupka dete bude mirno što je moguće više, kako preteranim pokretima ne bi rizikovali neželjene situacije (preterano povlačenje).
Još jedan savet – ne približavajte se previše kako bi imali bolji pogled. Ukoliko to uradite, postoji verovatnoća da nećete biti mokri samo od znoja.

Pročitajte još – KADA PRESVLAČITI BEBU


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar