Pravilna priprema mesta za dojenje

Pravilna priprema mesta za dojenje je jedna od mera za osiguravanje njegove uspešnosti.

Kada pričamo o dojenju važno je istaći njegovu ulogu u ishranjivanju bebe, kao i značaj u olakšavanju procesa prilagođavanja na uslove života van materice. Ono što često ostaje po strani je uživanje i ljubav koju dojenje nosi sa sobom – onaj blaženi osećaj predavanja života i energije svom detetu. Kako bi se postarali da zaista uživate u samom dojenju potrebno je da sprovedete neke pripreme za podoj.

Pored pravilne tehnike dojenja i pripreme dojke, priprema mesta može bitno promeniti sveobuhvatni doživljaj dojenja. Dok su prve dve stavke bitne za samu funkcionalnost dojenja, priprema okoline ima za cilj obezbeđivanje idealnih uslova sredine u kojoj će se on sprovesti što je pre svega bitno za dobro raspoloženje i mir. Hajde da pričamo o umetnosti dojenja.

Umetnost dojenja

Često se u brzini ovakve stvari smetnu sa uma pa se u toku samog dojenja ne postiže maksimalan užitak jer uvek “nešto fali”. Kada ovaj skup mera i postupaka uvrstite u svoju dnevnu rutinu i pronađete Vaš idealan koncept, osetićete se prijatnije i samouverenije. Kod dojenja je najbitnija volja i predanost koja će rezultirati uživanjem čak iako se Vaš dan svodi na aktivnost oko bebe. Mada, razmislite, to je i suština roditeljstva.
Zamislite mesto na kojem se osećate prijatno sa Vašom bebom. Uredite ga, organizujte i spremite kako Vi želite. Podoj nekada od Vas zahtev da preko 60 minuta provedete na tom istom mestu. Nekada će to biti i preko 8 puta na dan. Zbog toga je bitno da pronađete “ono što Vam treba”.
Ne žurite sa dojenjem, već prvo izvršite pripreme zarad većeg uživanja i Vas i Vašeg deteta. Plač bebe jeste stresor i stvara nagon da odmah pohrlite ka njoj, ali ukoliko sebi na ovaj način postavite stvari uvidećete da sve ovo i radite zarad Vaše bebe.
Dakle – uredite Vaš savršeni kutak i trenutak i napravite umetnost od Vašeg dojenja.

Pre nego krenem sa konkretnim savetima, želim da napomenem da ove stvari ne bi trebalo forsirati. One će doći vremenom. Donošenjem pravila i “nasilnim” usvajanjem koncepta može doći do stvaranja obaveze. Nerviranjem i lutanjem ništa ne postižete jer je suština uživanje. Najbitnija parola – SAMO POLAKO; SVE ĆE DOĆI NA SVOJE. Ove savete bi samo trebalo da imate na umu.

Ideje

Dok ne razvijete sopstveni koncept, evo par saveta kako pripremom okoline možete doprinete većem užitku u dojenju:

  • Prigušite ili upalite svetlo
  • Razmaknite zavese ili ih navucite
  • Provetrite prostoriju
  • Istresite ili zamenite posteljinu
  • Obezbedite dodatni jastuk kao potporu za ledja dok sedite u Vašoj fotelji
  • Pronađite Vaš savršeni jastuk za dojenje
  • Obavezno stavite čašu sa vodom ili neki čaj jer je krucijalno unositi tečnost u toku samog podoja zbog stvaranja mleka
  • Pripremite grickalice ili hranu kako ne bi prekidali dojenje zbog “iznenadnih potreba”
  • Utišajte zvono na telefonu da Vas ne bi ometali dok se povezujete sa Vašom bebom
  • Odaberite knjigu ili kanal na TV-u, ali imajte na umu da često “bacite oko” na bebu i aktivno učestvujete u samom činu dojenja
  • Ukoliko koristite pomagala ili niste sigurni da li će Vam biti potrebna (npr silikonske bradavice), za svaki slučaj ih stavite na dohvat ruke kako ne bi napuštali prethodno zauzet položaj
  • Ne zaboravite da pre započinjanja samog podoja presvučete bebu (nije deo pripreme okoline, ali često se zaboravi)
  • Očistite bebi nos kako bi bili sigurni da i beba ima svoj ugođaj u dojenju (takođe nije deo okoline)

POZIVAM SVE ŽENE KOJE IMAJU ISKUSTVA U DOJENJU ILI MAKAR IMAJU IDEJE DA MI SE OBRATE I DAJU DOPRINOS TEKSTU. U OBZIR DOLAZE I SLIKE PROSTORA U KOJEM VI DOJITE. TEKST JE MOGUĆE DOPUNITI. CILJ JE DA PRAVIM SAVETIMA POMOGNEMO NEKOJ BUDUĆOJ ILI NOVONASTALOJ MAMI DA ULEPŠA ŽIVOT SEBI I SVOJOJ BEBI.

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Pravilna priprema mesta za dojenje

Ostavite komentar