Česte pojave u toku podoja

U toku podoja može doći do ispoljavanja pojava koje vas mogu dovesti u situaciju da ne znate kako da reagujete. Ma koliko bile sitne, uobičajene ili čak i smešne one mogu ometati dojenje ili Vas dovesti u dilemu da li prekinuti podoj ili ne.
U nastavku teksta bavićemo se najčešćim pojavama do kojih može doći u toku samog dojenja kao i pravilnom reagovanju u tim situacijama.

Beba izbacuje gasove i stolicu u toku podoja.

Sigurno jedna od najčešćih pojava, upravo zato što je potpuno normalna.
Beba u toku dojenja aktivira mišiće koji regulišu izbacivanje gasova i stolice. Zapravo je ovo i jedna od benefiti dojenja, jer se time bebi olakšava pražnjenje. Čak se u pedijatriji i kaže da beba može imati onoliko stolica koliko ima i podoja.
Naravno ova pojava sa sobom donosi nedoumicu da li prekinuti podoj i presvući bebu.Podoj ne bi trebalo prekidati kako bi se beba presvukla jer to može dovesti do vraćanja mleka. Bebu bi trebalo presvući pred sledeći podoj ili ukoliko stanje to zahteva (beba plače) presvući je 15-20 minuta nakon obroka (samo ako stanje bebe to zahteva – nemir zbog ojeda i slično).

Vraćanje hrane u toku dojenja

Za razliku od prve, ova pojava je dosta ređa a može biti i dramatičnija.
Uzroci ove pojave mogu biti različiti i varirati od onih koji se normalni i koji se koriguju, do onih za koje bi ipak trebalo konsultovati pedijatra.
Jedan od razloga može biti nepravilna tehnika dojenja. U tom slučaju beba guta mnogo više vazduha, pa Izbacivanje tog vazduha može sa sobom povesti i manju količinu hrane. Isto tako, postoje i situacije u kojima beba izvlači više mleka nego što može da proguta. Tada može doći do vraćanja mleka koje beba uopšte nije ni progutala. Ovi problem se mogu prevazići korekcijom tehnike dojenja (ubacivanje što veće površine areole) ili češćim prekidima podoja kako bi beba izbacila uneti vazduh i odmorila.
Naravno, razlozi za vraćanje hrane u toku podoja ne moraju imati veze sa samom tehnikom. Ukoliko pored korekcije tehnike beba i dalje vraća hranu, poželjno bi bilo napomenuti pedijatru na kontroli da beba ima sklonost ka vraćanju kako se ne bi zanemario potencijalni problem.
Ukoliko se vraćanje hrane učestali ili postane preobilno ne čekajte kontrolu već odvedite bebu kod lekara što pre.

Štucanje

Relativno česta pojava kod nekih beba, a uzroci su slični kao i kod vraćanja hrane. Može dovesti do ometanja podoja, ali se ipak smatra normalnom pojavom.
Do štucanja najčešće dolazi zbog neadekvatnog odnosa u obrascu sisanje-gutanje-disanje. Ova pojava je karakteristilčna za “alave” bebe i uglavnom vremenom iščezava.
Kada beba počne da štuca, poželjno bi bilo uspraviti je kako bi izbacila zarobljeni vazduh, a potom nastaviti sa dojenjem. Ukoliko se štucanje često javlja, rešenje bi moglo biti prekidanje podoja i pravljenje pauze čim se primeni neadekvatni obrazac (izvlačenje više mleka nego što može da proguta).

Spavanje na dojci

Ova pojava proističe iz sigurnosti koju beba oseća u toku samog dojenja. Potpuno je normalna, čak se može i koristiti kao tehnika za umirivanje bebe.
Ipak, pored svih koristi, ovo isto tako može ometi ritam podoja i poremetiti majku u obavljanju dnevnih aktivnosti. Kako bi se postarali da Vaša beba bude što aktivnija na dojci, stimulišite je u toku podoja. Najbolji način da stimulišete bebu je blago izvlačenje dojke svaki put kada primetite da beba usporava ritam i tone u san. Ovo će aktivirati refleks sisanja i ponovo angažovati bebu.

Topla beba koja se znoji

Za ovu situaciju je odgovorna blizina majke i bebe tokom čina dojenja. Ova pojava je potpuno normalna, naravno ukoliko nije praćena nekim dodatnim simptomima koji bi ukazivali na razvoj neke bolesti.
Ako se desi da beba nakon podoja bude mokra oko vrata, podmetanjem suve pelene između kože i benkice može se sprečiti kontakt i time odložiti presvlačenje bebe.
Isto tako može se desiti da se i mama u toku dojenja znoji. Za ovo je odgovorna mlečnost, odnosno stvaranje mleka, a kao i kod beba pojava je normalna i kod mama. Pored toga može se javiti i pojačana žeđ koja je najčešće povezana sa znojenjem.

Pročitajte još – KAKO DA ZNATE DA JE BEBA SISALA


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Česte pojave u toku podoja

Ostavite komentar