10 preporuka i saveta za uspešno dojenje

Sigurno ste dosta puta čuli da je dojenje jako bitan faktor u odrastanju Vašeg deteta. Kako bi uspešno dojili dete pripreme započnite još u trudnoći i ostanite koncentrisani celim tokom perioda dojenja.

1. EDUKUJTE SE

Ne prepustite ništa slučaju i na vreme krenite da čitate o preporukama za dojenje. Postoje sajtovi i portali koji se bave edukacijom trudnica. Tu su i korisne škole u kojima možete saznati sve što Vas interesuje a uz to se i družiti sa drugim trudnicama.

Moja preporuka:


Škola za trudnice na Novom Beogradu- Mamin san http://skolazatrudnice.rs/

Portal- bebo.club https://bebo.club

/Moj sajt na koji se možete prijaviti i redovno dobijati obaveštenja na email

2. PRILAGODITE SE

Dojenje iziskuje ogromnu količinu energije. Odmarajte kada Vaše dete spava. Umesto kao teret prihvatite neprospavane noći i umor kao privilegiju i uživanje sa Vašom bebom.

3. OBAVITE PRVI PODOJ ŠTO PRE

Jako je bitno da što pre započnete sa podojima kako bi stimulisali brže stvaranje mleka. Vaš organizam je još u trudnoći izvršio neophodne pripreme i stvorio određene zalihe mleka za bebu (to mleko ne mora da se pojavi kada pokušate da ga istisnete iz dojke !). Priroda ništa ne prepušta slučaju, a na Vama je da čim uočite zahtev- bebu na dojku

4. DOJITE DETE NA SVAKI ZAHTEV

Jedna od bitnijih preporuka. Jedino tako ste sigurni da ste Vašoj bebi obezbedili najkvalitetniji napredak. Na ovaj način i sebi pomažete da više stvarate mleka i sprečavate nastanak zastoja u oticanju. Svaki put kada dete pokazuje potrebu da ga uzmete- ponudite dojku

5. DOJITE KADA GOD DETE ŽELI

Još jedna bitna preporuka. Nije bitno vreme koje prošlo od prethodnog obroka jer ne znači da će ovaj akt biti samo u svrhu hranjenja. Nije bitno ni doba u kojem beba prihvati ponuđenu dojku jer za njih noć nije vreme kada se odmara. Zapravo će dojenje i pomoći da se formira normalan bioritam. Dan ili noć- uvek je vreme za dojku.

6. DOJITE KOLIKO GOD DETE ŽELI

Vreme trajanja podoja nije isto u toku jednog dana (24 časa). Vreme koje dete provede u sisanju prosečno se kreće od 12 do 67 minuta, mada je moguće da podoj traje kraće ali i duže. Ukoliko imate prepune dojke eto još jednog načina da sebi olakšate. Savet- ispoštujte željeno vreme. 

7. Prilagodite tempo menjanja dojki bebi

Ukoliko beba sve vreme sisanja na jednoj dojci guta i ne buni se, nema razloga da je menjate. Ipak ukoliko intenzitet gutanja opadne ili beba krene da se buni, slobodno promenite dojku. Jednu dojku možete koristiti i više puta u toku jednog podoja. Pustite bebu da odluči.

8. NE BRINITE ZA KOLIČINU

Ukoliko poštujete prethodne preporuke a ipak Vam se javlja sumnja oko količine- nema potrebe za tim. Ako je registrovan napredak u telesnoj težini, povećavane potrebe nisu problem. Mleko se aktivno stvara u dojci koju dete sisa i to nakon samo 15 sekundi od kada je registrovan početak podoja. Ukoliko jedna dojka ne stvara dovoljno brzo, pa…. imate drugu. Dok dete sisa drugu, prva se puni. Dakle prava 00-24 fabrika mleka.

9. NE SUMNJAJTE U KVALITET

Majčino mleko je personalizovana hrana. Svaka majka ga sprema prema posebnom receptu potreba njenog deteta. Fenomen majčinog mleka povrh svih istraživanja i dalje nije moguće objasniti. Toliko kvalitetnih i izbalansiranih činilaca nije moguće pronaći u prirodnom obliku. Bez sumnje.

10. BUDITE ISTRAJNI U SVOJOJ NAMERI I NE USTRUČAVAJTE SE DA PITATE ZA POMOĆ

Vrlo verovatno će doći do pojave nekog problema. Normalno je da se jave sumnje i brige. Stres će uvek biti prisutan, kao i stalno u živou. Bitno je da ostanete fokusirani i istrajni u nameri da Vašem detetu obezbedite najkvalitetniju podršku za odrastanje. Ne postoje lakše alternative niti oprobane formule i rutuali koji će pomoći jer je svaka situacija individualna. Na raspolaganju Vam je i moja FB stranica i Instagram profil tako da ne odustajte i ne usrtručavajte se da pitate za pomoć.

Pročitajte još- PRAVILNA PRIPREMA MESTA ZA DOJENJE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

7 thoughts on “10 preporuka i saveta za uspešno dojenje

Ostavite komentar