Dojenje na zahtev

Isključivo dojenje je najprirodniji način hranjenja novorođenčeta i odojčeta u toku prvih 6 meseci života. U toku ovog perioda dete bi trebalo hraniti isključivo majčinim mlekom, idealno putem dojenja. Ritam i raspored hranjenja je najbolje organizovati kroz DOJENJE NA ZAHTEV.

Dojenje na zahtev je pristup koji podrazumeva da se podoji vrše svaki put kada se uoči zahtev za njima. Zahtevom se smatra prinošenje šaka ustima uz ritmičmo ponavljanje pokreta sisanja ili dugotrajni plač koji ne prestaje nakon više pokušaja umirivanja. Iako je glavna uloga dojenja da se preko njega vrši hranjenje, to ne znači da su svi zahtevi upućeni zbog potrebe za hranom. Dojenjem i unosom majčinog mleka se pomažu i vrše brojne druge funkcije u organizmu. Podoje ne bi trebalo vremenski ograničavati. Podoj traje sve dok dete aktivno sisa i guta. Kada nakon više pokušaja stimulacije dete ne reaguje ili se ne čuje gutanje podoj se prekida i vrši se procena da li je on gotov ili bi trebalo promeniti dojku.

Novorođena deca nemaju prirodno regulisan bioritam već im se ciklusi baziraju na periodima spavanja između kojih se aktivno prilagođavaju na spoljni život. U toku ovog prilagođavanja, dete se po prvi put susreće sa brojnim faktorima iz sredine koji neminovno vrše uticaj na njega i provociraju stalan osećaj ugroženosti. Ukoliko su podoji česti a kratkotrajni, to ne znači da majka nema dovoljno mleka ili da je dojenje naporno već da dete ima intenzivnu potrebu za blizinom koja mu pruža osećaj sigurnosti. Pogrešno bi bilo pokušati sa nametanjem ritma hranjenja i spavanja jer na taj način bi dodatno frustrirali organizam koji se bori da bi opstao. Ne bi trebalo zaboraviti i da je i san (a ne samo hrana) bitan faktor rasta i razvoja. Dete kroz majčino mleko unosi i vodu pa ne bi trebalo misliti da je dete gladno ukoliko stalno traži da sisa. Upravo zato je dojenje na svaki zahtev JEDINI i NAJBOLJI način da znate da dete u svakom trenutku dobija ono što mu je neophodno.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

4 thoughts on “Dojenje na zahtev

  1. Zdravo, moram da napomenem da je meni ovaj pristup napravio povecanju proizvodnju mleka koja je dovela do mastitisa. Naime beba jedan dan Siki veliku količinu sledece dane ne pa se nova velika količina stvarala- ja to nikad nisam znala da procenim koliko se isisa..tako da pazljivo sa ovime…

    1. Poštovanje Jelena i izvinjavam se na kašnjenju pre svega … Bojim se da ste pogrešno protumačili koncept dojenja na zahtev … Usklađivanje produkcije se ne bazira na dnevnoj količini izlučenog mleka već na osnovu parametra FIL (feedback inhibitor of lactation) koji se svaki put iznova reguliše nakon jednog podoja … Ukoliko niste dodatno praznili grudi nakon dojenja, malo je verovatno da je ovakav pristup dojenju doprineo razvoju upale već se verovatno radi o nekom drugom faktoru … Ukoliko imate nekih dodatnih poruka slobodno mi se obratite preko kontakt formulara … Pozdrav ..

  2. Poštovanje Marko, imam jedno pitanje za vas. Beba mi sisa samo na početku kada su grudi skroz pune i kada izlazi veća količina mleka. Kada treba da se potrudi i da više vuče odbija i kreće da se nervira,plače. Pokušavala sam na sve načine da istrajem u tome da samo doji,ali dešavalo se da posle takvog kratkotrajnog dojenja (na obe dojke) i dalje traži da jede. Na žalost,u tim slučajevima sam dodavali dohranu kako bi beba bila sita. To se dešavalo negde od 4-6 nedelje i sad je krenula češće da sisa-dojim je na zahtev, ali i dalje ima perioda kada jednostavno odbija da vuče. Da li imate neki savet za mene kako da se to promeni? Da bih izbegla dohranu,preostalo mleko izmlazavam i kada se to dogodi dam mu izmlazano mleko. E sad, usled cele te zbrke količina mleka se smanjila pa sam pribegla veštačkim putem da proizvodimo laktaciju. Ona se sada povećala,ali opet ostaje taj problem…
    Ja se izvinjavam na “eseju” ali ovaj problem me baš muči jer znam da imam mleka i da mogu da dojm.
    Srdačan pozdrav

    1. Poštovanje Milena,
      Ukoliko koristite neku društvenu mrežu prekopirajte ovu poruku i posaljite je na nalog markoobradovic.rs (Instagram profil ili FB stranica). Lakse cemo kontaktirati na taj način.
      Ukoliko ipak ne koristite samo mi pustite povratni mail da znam pa cu Vam ja napisati odgovor čim pre.
      Marko Obradović

Ostavite komentar