Dojenje na zahtev

Isključivo dojenje je najprirodniji način hranjenja novorođenčeta i odojčeta u toku prvih 6 meseci života. U toku ovog perioda dete bi trebalo hraniti isključivo majčinim mlekom, idealno putem dojenja. Ritam i raspored hranjenja je najbolje organizovati kroz DOJENJE NA ZAHTEV.

Dojenje na zahtev je pristup koji podrazumeva da se podoji vrše svaki put kada se uoči zahtev za njima. Zahtevom se smatra prinošenje šaka ustima uz ritmičmo ponavljanje pokreta sisanja ili dugotrajni plač koji ne prestaje nakon više pokušaja umirivanja. Iako je glavna uloga dojenja da se preko njega vrši hranjenje, to ne znači da su svi zahtevi upućeni zbog potrebe za hranom. Dojenjem i unosom majčinog mleka se pomažu i vrše brojne druge funkcije u organizmu. Podoje ne bi trebalo vremenski ograničavati. Podoj traje sve dok dete aktivno sisa i guta. Kada nakon više pokušaja stimulacije dete ne reaguje ili se ne čuje gutanje podoj se prekida i vrši se procena da li je on gotov ili bi trebalo promeniti dojku.

Novorođena deca nemaju prirodno regulisan bioritam već im se ciklusi baziraju na periodima spavanja između kojih se aktivno prilagođavaju na spoljni život. U toku ovog prilagođavanja, dete se po prvi put susreće sa brojnim faktorima iz sredine koji neminovno vrše uticaj na njega i provociraju stalan osećaj ugroženosti. Ukoliko su podoji česti a kratkotrajni, to ne znači da majka nema dovoljno mleka ili da je dojenje naporno već da dete ima intenzivnu potrebu za blizinom koja mu pruža osećaj sigurnosti. Pogrešno bi bilo pokušati sa nametanjem ritma hranjenja i spavanja jer na taj način bi dodatno frustrirali organizam koji se bori da bi opstao. Ne bi trebalo zaboraviti i da je i san (a ne samo hrana) bitan faktor rasta i razvoja. Dete kroz majčino mleko unosi i vodu pa ne bi trebalo misliti da je dete gladno ukoliko stalno traži da sisa. Upravo zato je dojenje na svaki zahtev JEDINI i NAJBOLJI način da znate da dete u svakom trenutku dobija ono što mu je neophodno.

Pročitajte još-


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

Join 5,180 other subscribers

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar