Prepunjenost dojki

Prepunjenost dojki je stanje koje nastaje zbog velike količine mleka u mlečnim žlezdama i kanalima. Ovo stanje najčešće otežava pravilnu tehniku dojenja time što onemogućava postavljanje deteta. Ukoliko se ne tretira PRAVILNO I NA VREME može dovesti do komplikacija koje mogu bitno uticati na dojenje.

Znaci prepunjenih dojki su očigledni i prilično je teško zanemariti ih. Dojka je čvrsta, otečena, napeta, a mogu se osetiti i “grudvice” (otečene mlečne žlezde) u jednom ili više delova dojke. Prisutan je i bol usled pritiska koje mleko vrši na mlečne žlezde i kanale. Areola može biti “testasta” i otečena, a može se desiti i da se bradavice uvuku ili da se povlače prilikom pokušaja dojenja.

Prepunjenost se najčešće prvi put javlja u toku faze nadolaženja mleka. Ova pojava je relativno očekivana i normalna jer do nje dolazi zbog pojačane produkcije mleka. Drugi razlozi su uglavnom vezani za neadekvatno ili nedovoljno pražnjenje mleka iz dojki a neki od njih su:

  • Odložen početak dojenja
  • Nemogućnost pražnjenja dojki
  • Preskakanje podoja
  • Nepravilna tehnika dojenja
  • Blokirani mlečni kanali
  • Promene u ritmu podoja
  • Nagli prestanak dojenja

Najbolji način za saniranje ovog stanja je isključivo dojenje na zahtev. Pored toga što će se sisanjem najefektnije isprazniti mleko iz dojki, isključivim dojenjem će se regulisati odgovarajući odnos ponude i potražnje. Dodatno pražnjenje bi trebalo pažljivo spovesti, samo ukoliko između podoja postoji napetost. Pražnjenje dojki nakon dojenja može dovesti i do prekomernog stvaranja mleka tzv. hiperlaktacije.

Kada dojenje nije opcija dojke bi trebalo prazniti ručno ili korišćenjem pumpice za pražnjenje.
U toku dojenja ili pražnjenja protok mleka bi trebalo pomoći blagom masažom čvrstih delova dojki. U slučaju da je prisutan otok areole trebalo bi primeniti areolarnu kompresiju. Tople obloge neposredno pre i hladne obloge nakon podoja/pražnjenja takođe mogu biti od pomoći. Ukoliko je prisutan jak bol postoji mogućnost korišćenja lekova protiv bolova.


PREPUNJENOST NE BI TREBALO TRETIRATI AGRESIVNIM MASAŽAMA I PRAŽNJENJEM ! GRUDVICE I PLOČE NE BI TREBALO RAZBIJATI, VEĆ BLAGOM MASAŽOM U TOKU OTICANJA MLEKA POSTEPENO “SMEKŠAVATI” . PRETERANOM UPOTREBOM SILE MOŽE DOĆI DO POVREDE TKIVA DOJKE ILI RASEJAVANJA INFEKCIJE !


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar