Pražnjenje dojki

Jedna od najvećih nedoumica kod žena koje doje se tiče pražnjenja dojki. Ova mera može biti izuzetno bitna u toku perioda dojenja i zbog toga je važno proučiti je kako bi se njen potencijal u potpunosti iskoristio.

Pražnjenje dojki je postupak kojim se izvlači mleko iz dojki na neki drugi način osim dojenja. Pravilno sprovođenje ovog postupka može održavati laktaciju čak iako nije započeto sa dojenjem, dok nepravilno može dovesti do neželjenih komplikacija.

KADA BI TREBALO PRAZNITI DOJKE
  • U svrhu održavanja laktacije kada iz nekog razloga dojenje nije moguće.
    U ovom slučaju pražnjenje bi trebalo organizovati tako da liči ritmu dojenja. Poželjno je praktikovati minimum 8 pražnjenja za 24 sata, a idealno bi bilo da oni budu raspoređeni u pravilnim vremenskim razmacima.Takođe, trebalo bi da se iz dojki izvuče što veća količina mleka kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal produkcije.
  • Kako bi se obezbedile dodatne količine majčinog mleka radi dohranjivanja bebe.
    S obzirom da se pražnjenje vrši uz dojenje potrebno je posebno tempirati period kada se dojke prazne (najbolje bi bilo prazniti ih između podoja). Količina mleka koja se prazni bi trebalo da odgovara onoj koja je planirana da se upotrebi, bez preteranog insistiranja da se dojka isprazni “do kraja”.
  • U cilju stimulacije stvaranja veće količine mleka.
    Nažalost ovo je jedan od češćih razloga zbog kojeg se pristupa dodatnom pražnjenju dojki. Odstupanje od koncepta isključivog dojenja, nepotrebno dohranjivanje bebe i korišćenje standardnih cucli i flašica može dovesti do disbalansa u odnosu ponude i potražnje. Pražnjenje bi trebalo praktikovati nakon podoja i/ili u dužim pauzama tako da se (uz dojenje) izvuče što veća količina jer će se tako aktivirati brža produkcija kojom će uz često pražnjenje količina stvorenog mleka biti veća. Čak bi sa “pumpanjem” trebalo nastaviti par minuta iako mleko ne ističe iz dojke kako bi se obezbedila dodatna stimulacija. Bitno je napomenuti da je pražnjenje dojki samo jedna od mera koja će doprineti stvaranju većoj količini mleka i da je ne bi trebalo sprovoditi ukoliko utiče na fizičko stanje majke (odmor je isto tako bitan faktor).
  • U toku tretiranja stanja prepunjenosti ili mastitisa.
    Ovu odluku bi trebalo oprezno razmotriti iako se u ovim situacijama glavni akcenat baca na pražnjenje. Dojke bi trebalo prazniti ISKLJUČIVO između podoja i SAMO ako se tada javi napetost. Pored toga, način pražnjenja ne bi trebalo da bude invanzivan jer se tako stanje samo može dodatno pogoršati (bez razbijanja, gnječenja, stiskanja i agresivnih masaža).
  • NIJE POTREBNO REDOVNO PRAZNITI DOJKE NAKON PODOJA JER U NJIMA OSTAJE MLEKA.
    Ova mera se često savetuje pod pretpostavkom da će se tako sprečiti razvoj mastitisa. Međutim, dodatnim pražnjenjem se samo aktivira brže stvaranje mleka i time pojačava stvaranje mleka. Na ovaj način se može indukovati stanje hiperlaktacije koja je, ironično, jedan od faktora koji može dovesti do razvoja mastitisa.
KAKO SE PRAZNE DOJKE

Kada je u pitanju tehnika pražnjenja postoje dva osnovna načina pored dojenja. Prvi je ručno pražnjenje, odnosno istiskivanje mleka iz dojki pomoću prstiju i šaka. Drugi način pražnjenja podrazumeva korišćenje pumpice. Svakako, bez obzira na način, pražnjenju bi trebalo da prethodi priprema dojki kako bi se mleko lakše, brže i efikasnije izvuklo.

Pročitajte još- PRIPREMA DOJKI ZA PODOJ

  • Ručno pražnjenje funkcioniše primenom pritiska na mlečne kanale usled čega dolazi do oticanja mleka iz dojke. Pritisak se može primeniti prstima jedne šake, tako što se jagodice kažiprsta i palca postave na same obode areole, potom utisnu u dubinu dojke i onda pokrenu jedna ka drugoj dok se SKORO ne spoje. Takođe, ovaj postupak je moguće sprovesti i korišćenjem obe šake. Potrebno je biti uporan i ne odustajati ukoliko se mleko ne pojavi nakon jednog pritiska. Mleko ne bi trebalo nasilno cediti niti bi dojke trebalo stiskati preko granice prevelikog bola. Normalno je da ovaj postupak u početku bude malo neprijatan i da se oseti blagi bol. Iako je tehnički kompleksniji ovakav način istiskivanja mleka je efikasiji i sigurniji pošto ne postoji mogućnost da dođe do pojave ragada.
  • Korišćenje pumpice za pražnjenje je praktičniji način. Za izvlačenje mleka koristi se vakuum koji prvo aktivira refleks otpuštanja mleka a potom ga “usisava” u rezervoar pumpice. Bitno je pravilno rukovati pumpicom kako bi se postigao željeni efekat jer u slučaju nepravilne primene može doći do otoka areola i ragada. Ukoliko korišćenje pumpice izaziva bol ili neprijatnost, trebalo bi prestati i eventualno korigovati način na koji je ona postavljena ili zameniti levak pumpice. U prvim danima nakon porođaja korišćenje pumpice može biti otežano zbog gustine mleka i uspostavljanja funkcije otpuštanja mleka. U ovakvoj situaciji najbolje je prednost dati ručnoj metodi, a korišćenje pumpice (ukoliko se ukaže potreba) ostaviti za kasniji period dojenja.

Pražnjenje dojki nije obavezna aktivnost već bi je trebalo jasno i precizno koristiti kada i ako postoji razlog. Sisanje je najprirodniji i najefikasniji način izvlačenja mleka iz dojki i zbog toga bi prednost uvek trebalo dati isključivom dojenju.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar