Čuvanje majčinog mleka

Čuvanje mleka ima za cilj produžavanje njegovog roka upotrebe. Mleko se najčešće čuva kada postoji potreba za čestim korišćenjem dodatnih količina iz nekog razloga (razdvojenost, zamenski obrok…) ili ukoliko se upotreba mleka planira u kasnijem periodu dojenja (uz uvođenje nemlečne ishrane npr).

Mleko se može čuvati na sobnoj temperaturi, kao i u frižideru ili zamrzivaču. Preporuke o dužini čuvanja variraju, ali su primenljiva opšta pravila:

  • Mleko čija se upotreba planira u skorije vreme se može čuvati na sobnoj temperaturi. Vreme čuvanja ne bi trebalo da prelazi razmak između dva obroka (nema ni potrebe duže).
  • Mleko koje je planirano koristiti nakon dužeg intervala od onog između dva obroka najbolje je čuvati u frižideru. Poželjno je iskoristiti ga u periodu od narednih par dana (različite su preporuke ali se može smatrati da je u toku 3 dana od pražnjenja potpuno bezbedno koristiti).
  • U zamrzivaču je moguće čuvati mleko i do 12 meseci od datuma pražnjenja (zavisi od temperature, ali je najbolje iskoristiti u periodu od 6 meseci).

Kako bi se mleko na bilo koji način bezbedno uskladištilo (čak i na par sati) potrebno je primeniti adekvatne higijenske mere:

  • Posuda u kojoj se mleko skladišti bi trebalo da bude čista, idealno sterilna.
  • Dojke bi trebalo oprati čistom vodom i po mogućstvu blagim i bezmirisnim sapunom.
  • Ruke bi trebalo detaljno oprati.
  • Ukoliko se koristi pumpica za pražnjenje neophodno je da svi delovi budu adekvatno mehanički očišćeni i oprani odgovarajućim sredstvom.
  • Poželjno bi bilo izbeći presipanje jedne količine mleka više puta u različite posude.
  • Posudu bi trebalo čitko i jasno obeležiti pisanjem datuma kada je mleko uskladišteno (ukoliko je planirano duže čuvanje).
Postupak sa čuvanjem i korišćenjem mleka sa sobne temperature
  • Temperatura na kojoj bi trebalo čuvati mleko je do 27 stepeni Celzijusa.
  • Mleko je najbolje čuvati pokriveno kako bi bilo zaštićeno od insekata i uticaja spoljne sredine.
  • Ukoliko dođe do razdvajanja slojeva mleko ne bi trebalo agresivno mućkati već blagim mešanjem izmešati do homogenizacije.
  • Nije preporučljivo podgrevati pomoću ringle na šporetu ili mikrotalasne pećnice. Najbolje bi bilo ugrejati korišćenjem suda sa toplom vodom ili grejača predviđenog za to.
  • Neiskorišćeno mleko nije preporučljivo čuvati.
Postupak sa čuvanjem mleka u frižideru i njegovim korišćenjem
  • Temperatura u frižideru bi trebalo da bude do 10 stepeni Celzijusa.
  • Mleko bi trebalo što pre nakon pražnjenja ostaviti u frižider kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije
  • Posudu sa mlekom ne bi trebalo čuvati u vratima već u što dubljem delu frižidera (zbog variranja temperature)
  • Spajanje dve količine mleka je moguće tek nakon što se obe ohlade na približno istu temperaturu. Izbegavajte mešanje ohlađenog mleka i onog sa sobne temperature.
  • Nije preporučljivo podgrevati pomoću ringle na šporetu ili mikrotalasne pećnice. Najbolje bi bilo ugrejati korišćenjem suda sa toplom vodom ili grejača predviđenog za to.
  • Jednom ugrejano mleko može stajati na sobnoj temperaturi maksimalno dva sata.
  • Neiskorišćeno mleko nije preporučljivo čuvati.
  • Mleko koje se ne iskoristi u preporučenom periodu je najbolje baciti (nesigurno bi bilo zamrzavati zbog vremenskog intervala koji je potreban za zamrzavanje i potom odmrzavanje).
Postupak sa čuvanjem mleka u zamrzivaču i njegovim korišćenjem
  • Mleko bi trebalo što pre nakon pražnjenja ostaviti u zamrzivaču kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije.
  • Mleko se može čuvati u sterilnim plastičnim kontejnerima, iako je radi lakšeg pakovanja moguće koristiti i sterilne kesice za čuvanje.
  • Idealno bi bilo pakovati u manjim količinama (do 60 ml) kako bi se minimalizovala mogućnost od nepotrebnog bacanja neiskorišćenog mleka. Kontejnere ili kesice ne bi trebalo puniti više od 3/4 raspoloživog kapaciteta (majčino mleko se širi u toku procesa zamrzavanja).
  • Dodavanje svežeg mleka u zamrznuto je moguće tek nakon hlađenja u frižideru.
  • Odmrzavanje mleka je poželjno vršiti u frižideru (potrebno je oko 12 sati). Ukoliko je potrebno momentalno moguće je odlediti mleko ispod mlaza tople vode (ne bi trebalo da bude vrela). Nije poželjno odmrzavati mleko u mikrotalasnoj pećnici ili za to koristiti ključalu vodu jer može doći do denaturacije sastojaka. Takođe, nije poželjno ostavljati mleko na sobnoj temperaturi da se odledi.
  • Potpuno odleđeno mleko je moguće čuvati i koristiti do dva sata ukoliko je na sobnoj temperaturi ili 24 sata ukoliko je u frižideru.
  • Neiskorišćeno mleko nije preporučljivo čuvati.
  • Jednom odleđeno mleko nije preporučljivo ponovo zamrzavati.
  • Normalno je odleđeno mleko drugačijeg mirisa od sveže izmuženog (ne bi trebalo da bude neprijatnog mirisa).
  • Ukoliko je potrebno transportovati zamrznuto mleko poželjno je koristiti torbu za hlađenje i ledene boce.

Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

Join 5,411 other subscribers

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar