Suplementi za dojenje

Suplementi za dojenje su preparati koji se koriste kao dodaci ishrani u toku perioda dojenja. Postoje različite vrste ali se najčešće koriste vitaminsko-mineralni kompleksi i preparati koji utiču na brže nadolaženje mleka.

Vitaminsko-mineralni kompleksi

Ovi suplementi se najčešće unose na dnevnom nivou u jednoj ili više doza. Njihova upotreba nije neophodna jer se dovoljan unos nutritijenata može obezbediti pravilnom ishranom. Ipak zbog osobenosti perioda dojenja upotreba suplemenata se pokazala kao delotvorna strategija u cilju održavanja balansa u organizmu žene.

Period dojenja je period pojačanih napora zbog aktivnosti oko bebe i produkcije mleka. Često se dešava da majke zbog brige o bebi i kućnim poslovima zapostavljaju sopstvenu ishranu i odmor. Ovakav pristup neretko vodi u nedostatak jednog ili više vitamina i minerala što može dovesti do čitavog niza problema sa zdravljem. Pad životne energije i imuniteta, umor, problemi sa snom, anksioznost i depresija, gubitak kvaliteta kose, kože, zuba i noktiju su samo neke od pojava i komplikacija koje prate neredovnu ishranu i nedostatak sna.

Upotreba suplemenata je izuzetno bitna upravo zbog prevencije gore pomenutih problema. Najbolje bi bilo započeti sa upotrebom adekvatnog suplementa odmah nakon porođaja i pridržavati se tokom celog perioda dojenja. Pored redovne ishrane i redovnog sna, redovna upotreba suplemenata olakšaće funkcionisanje organizma i nesmetano stvaranje mleka. Preporuka je da se pre koriste suplementi koji su namenjeni isključivo ženama koje doje, a ne oni koji se koriste i tokom perioda trudnoće (osim u slučajevima kada postoji razlog za suprotno).

Preparati koji utiču na brže nadolaženje mleka

Ovi suplementi su najčešće na bazi jedne ili više biljaka koje deluju pozitivno na laktaciju (piskavica, komorač). Mogu se naći u različitim oblicima i pakovanjima: tablete, čajevi, unapred pripremljenim napicima sa koncentrovanim ekstraktima i td. Najčešće se koriste po potrebi- nakon upala ili stanja kod kojih je kompromitovana produkcija mleka.

Važno je naglasiti da upotreba ovakvog suplementa ne garantuje očekivani efekat. Njihova upotreba ne može zameniti pražnjenje mleka kao glavni stimulator produkcije mleka (dojenjem, ručno ili pumpicom). Često se dešava da žene zanemaruju najbitnije preporuke za uspešno dojenje (podoj na zahtev i isključivo dojenje) i da sve nade polažu u upotrebu “magičnih napitaka”. Glavna uloga ovih preparata je da olakšaju i podstaknu dodatnu proizvodnju mleka, ali ne da je i održavaju.

Suplemente ovog tipa bi trebalo koristiti u dogovoru sa savetnikom i to najčešće samo do postizanja očekivanog cilja kako se ne bi prouzrokovao kontra efekat (preterana produkcija mleka). Takođe, prestanak korišćenja bi trebalo da bude postepen kako bi organizam uspešno privikao.


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar