Kijanje kod beba

Oni koji su bili u društvu tek rođenih beba znaju da se često može čuti zvuk kijanja. Prva briga je da li se beba prehladila. Na sreću, u većini situacija, ova pojava je potpuno normalna i za posledica je normalne adaptacije bebe na spoljnu sredinu.

Kijanje je refleks i odbrambeni mehanizam respiratornog trakta. Ova radnja se aktivira svaki put kada se u nosu registruje neki novi provokator. Provokatori su materije iz okoline u kojoj beba boravi- prašina, polen, virusi, bakterije. Uloga kijanja je da na energičan način izbaci ovu materiju kako ona ne bi ušla dublje u respiratorni trakt. Upravo zato bebe nakon rođenja često kijaju- sve im je novo i odbrambeni mehanizmi su stalno aktivni dok organizam ne počne da prepoznaje šta je zaista pretnja a šta ne.

Naravno, postoje načini kako možemo da pomognemo bebi. Često provetravanje, povremeno ulivanje fiziološkog rastvora kako bi se sluznica “sprala” i neagresivno izvlačenje sekreta su neke od mera kojima možemo pomoći bebi. Trebalo bi izbegavati agresivne načine za izvlačenje sekreta iz nosa. Nepravilno korišćenje nosnih aspiratora može dovesti do dodatnog oticanja sluzokože nosa i dodatno podstaći bebu da kija.

Ukoliko se uz često kijanje javi obilan, gust i sluzav sekret žute ili zelene boje može biti da je došlo do razvijanja neke respiratorne infekcije. Ako se uz to nadoveže povišena temperatura, kašalj ili još neki simptom najbolje bi bilo odvesti dete na pregled lekara.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar