Koliko često kupati bebu

Kupanje je jedna od najdelikatnijih tema nakon rođenja bebe. O ovom postupku se vodi dosta polemike i postoje različiti stavovi i preporuke. Neki su mišljenja da je to obavezna dnevna radnja, dok prema drugima je to bolje činiti na par dana. Istina je da su oba stava ispravna i odluku koliko ćete često kupati bebu najbolje prepustite upravo njoj.

Prvo kupanje

Nekada se prvo kupanje bebe obavljalo u porodilištu. Kupanje je bilo obavezan higijenski tretman odmah po rođenju i barem jednom svaki naredni dan. Ipak poslednjih godina praksa se promenila. Novija saznanja ukazala su na to da sirasti maz sa kojim se bebe rađaju ima veliku ulogu u adaptaciji na spoljne uslove. Najviše zbog ove činjenice se u većini situacija bebe ne kupaju cele odmah po rođenju već se sa njihovog tela ostaci porođaja samo nežno uklone. Sa kupanjem se čeka sve dok se sirasti maz ne apsorbuje u potpunosti sa površine kože. Najčešće se prvo kupanje desi nakon izlaska iz porodilišta uz asistenciju patronažne sestre. Preporuka je da se bebe ne potapaju u vodu sve dok pupčani patrljak ne otpadne i pupčana rana ne zaraste. Do tada, bebu je najbolje negovati deo po deo uz pranje kose tako da ne dolazi do kvašenja patrljka ili rane.

Koliko često kupati bebu

Dinamiku kupanja po izlasku iz porodilišta je najbolje prilagoditi bebi. Iako je svakodnevno kupanje higijenska aktivnost usmerena na očuvanje zdravlja tela bebe, nekada prečesto kupanje može biti štetno. Ukoliko se kod bebe jave kožne promene poput izražene suvoće cele ili dela kože, osipi do kojih dolazi u toku ili odmah nakon kupanja može biti da bebi ne prija svakodnevno kupanje. Razlozi za ovakve pojave mogu biti “tvrda” voda, preterana upotreba sredstva za kupanje ili neadekvatna kozmetika. Ukoliko se osip ipak javlja nevezano za period nakon kupanja, beba se primetno znoji ili prlja (npr bljucka mleko koje se sliva niz celo telo) onda je za Vašu bebu ipak bolje da je kupate svakodnevno.

Kupanje i san

Kupanje zaista utiče na san. Kod određenog broja ljudi kupanje je nezaobilazna aktivnost pred spavanje. Ovakav ritual može poboljšati kvalitet sna Vaše bebe i samim tim pomoći i Vama da više odmorite. Ipak, ne vole sve bebe da se kupaju. Dok nekim bebama to prija i uživaju da se baškare u vodi, druge bebe to doživljavaju veoma stresno. Ukoliko je to slučaj sa Vašom bebom, nema razloga nametati joj ovaj čin svakodnevno. Kod ovakvih situacija bolje je telo negovati parcijalno- deo po deo, bez potapanja celokupnog tela u vodu.


Kao što je bilo pomenuto, postoje različiti stavovi kada je u pitanju kupanje bebe. Iako svaki stav ima dokaze za svoje tvrdnje, istina je da je svaka beba drugačija. Zbog ove činjenice je i najbolje prepustiti bebi odluku o tome na koliko ćete je kupati. Ako primetite da bebi kupanje prija i da joj poboljšava kvalitet sna, a da pritom ne ugrožava kožu- kupajte je svaki dan ili više puta dnevno (ako za to postoji potreba). Ako je kupanje ipak stresno za bebu ili prečesto kupanje dovodi do kožnih promena- kupajte je na par dana ili je ne kupajte uopšte već joj negujte telo deo po deo a kosu perite na par dana.

Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar