Štrajk dojenja

Po prvi put u njenom životu Vaša beba odbija da sisa. Grčevita borba da je nahranite traje i uprkos Vašem insistiranju završava se negodovanjem i plakanjem. Sve se desilo odjednom i ništa se pre toga nije promenilo. Polako počinje da Vas obuzima bojazan da ostajete bez mleka i još veći strah da je beba gladna čak i pored njenog dobrog raspoloženja i uredno mokrih pelena. Jedino vreme kada beba zapravo mirno sisa je kada je pospana. Situacija traje i traje, a rešenju se ne nazire kraj. Polako, verovatno je u pitanju tzv. štrajk dojenja.

Šta je štrajk dojenja

Odbijanje dojke nikada nije prijatno iskustvo, ali ako bi mogli da biramo sigurno bi ova pojava bila uzrok. Štrajk dojenja predstavlja fazu u toku koje beba iz naočigled nejasnih razloga odbija da sisa dojku. Ova faza traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Obično se prvi put javlja nakon drugog meseca života, a može se javiti i više puta u toku perioda dojenja. Zanimljivo je da se nekada štrajk dojenja javlja kod više različitih beba u toku istog perioda godine, gotovo kao epidemija (ako čujete da Vaši poznanici prolaze kroz istu fazu kao i Vi nemojte se iznenaditi).

Postoji mnogo potencijalnih uzroka za pojavu štrajka. Neki od njih su:

  • Promena okruženja i mesta na kojem inače beba sisa (odlazak na odmor npr)
  • Bolest ili neke razvojne tegobe bebe (upale ušiju, dijareja, nicanje zuba i sl.)
  • Bolest ili iznenadni stres majke
  • Promene vremenskih prilika
  • Pojava menstruacije i menstrualnih bolova
  • Promena sredstva za negu kože ili dezodoransa

Kao što sam naveo lista potencijalnih a razloga je duga, ali u velikom broju slučajeva razlog ostaje nepoznat. Najbitnije- štrajk dojenja je prolazna faza.

Kako se ponašati u toku štrajka

Kao što sam podnaslov kaže, štrajk se ne leči. Naravno trebalo bi potražiti mogući razlog i po mogućstvu ga ukloniti ili ublažiti. Ipak ukoliko se uzrok ne pronađe, što je očekivano, bitno je postaviti taktiku za prevazilaženje potencijalnih problema.

  • Iako će dominirati strah da je beba gladna, u velikoj većini situacija to nije slučaj. Većina beba odbija dojenje dok su budne i prihvataju da sisaju samo kada su pospane. S obzirom na dotadašnji ritam može se činiti da je takav unos hrane nedovoljan, ali ukoliko beba dobro raspoložena (osim faza negodovanja) i redovno mokri nema razloga da brinete. Uprkos odbijanju retko koja beba pokazuje znake nedovoljnog unosa hrane i tečnosti (izostanak ili pojava oskudne sluzave zelene stolice, izostanak ili koncentrisan i oskudan urin, ostali znaci dehidracije i povišena temperatura). Međutim, ako i dođe do pojave ovih simptoma bitno je zadržati smirenost i pravilno reagovati. Nastavite da češće nudite dojku i dodatno potražite uzrok. Ako se simptomi uprkos svemu održavaju ili progresiraju, javite se stručnoj osobi jer se možda uopšte ne radi o štrajku.
  • Mnoge majke shvate štrajk lično i dolaze u iskušenje da uključe flašicu za hranjenje bebe ili adaptiranu formulu. Iako nekada zaista može delovati da je bebi dojenje mučenje i da više ne želi da sisa ovo zaista nije razlog da uradite tako nešto. Odbijanje ne bi trebalo shvatiti lično i osećati grižu savesti. Tokom čitavog perioda odrastanja beba će nailaziti na razne izazove i tegobe. Najbolji način da joj pružite podršku u toku razvoja je upravo dojenje, jer joj time osim hrane pružate blizinu i toplinu koja će joj značiti u toku ovog stresnog perioda. Pokušajte da podoje obavljate u intimnom okruženju ukoliko primetite da bebi nešto odvlači pažnju, menjajte položaje i ne budite previše agresivni u insistiranju. Umesto da pustite da Vas obuzmu bes i frustracija, budite uporni i istrajni jer jedino tako možete da uspete.
  • U toku odbijanja može doći do osećaja prepunjenosti dojki. Važno je preduprediti potencijalni problem i u periodima kada beba odbija da sisa praktikovati pražnjenje dojki. Pražnjenje bi trebalo vršiti tokom celog štrajka kako bi se laktacija održavala na prethodno usposravljenom nivou. Za ovu svrhu poželjno je koristiti pumpicu za pražnjenje, a mleko možete sačuvati za kasniji period uvođenja ostalih namirnica.

Štrajk dojenja ja razvojna karakteristika nekih beba i nije obavezan za sve. U pitanju je potpuno benigna pojava koja se u velikoj većini situacija, ukoliko se pravilno tretira završi odjednom, kao što je i počela. Najbitnije je zadržati smirenost, biti uporan i istrajan. Naravno, ukoliko zagusti uvek se možete obratiti za savet i pomoć. Srećno !


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Štrajk dojenja

Ostavite komentar