Nega bradavica

Nega bradavica je neizostavni deo dojenja zbog činjenice da je tkivo bradavice izuzetno podložno oštećenjima i iritacijama u toku ovog perioda, pogotovo na početku. Bez obzira na to da li je u pitanju prevencija ili tretman oštećenja, pravilna nega bradavica je izuzetno bitna kako bi se ugođaj dojenja podigao na maksimum.

Ne postoji univerzalan recept za pravilnu negu. Svaka situacija je jedinstvena pa je samim tim i nega specifična. Upravo zbog toga je bitno upoznati sve faktore i materije koje bi mogle da pomognu, dok bi pravu kombinaciju najbolje bilo samostalno pronaći.

MAJČINO MLEKO

Najdostupnija materija koja se pokazala blagotvornom u nezi bradavica je majčino mleko. Bezbedna primenljivost, jednostavna aplikacija i stalna dostupnost čine da majčino mleko bude na samom vrhu liste. Majčino mleko sadrži materije koje imaju protektivnu i umirujuću ulogu pa je zbog toga idealno za konstantnu primenu u nezi bradavica. Mleko bi trebalo mazati na bradavice pri početku podoja, promeni dojke, a pogotovo na kraju sesije dojenja. Nema potrebe da se spira i uklanja već je samo potrebno sačekati da se osuši. S obzirom da je u tečnom stanju lako se razmazuje po površini bradavice, tako da ne dovodi do dodatnih iritacija. Nema ograničenja u korišćenju pa bi zbog toga majčino mleko trebalo da bude neizostavni deo nege bradavica.

SUNCE

Izlaganje dojki Suncu vodi ka bržem zaceljivanju rana na bradavicama, a pored toga doprinosi i procesima koji dovode do sinteze vitamina D. Iako je potpuno prirodan faktor poput majčinog mleka, za primenu Sunčeve svetlosti ipak postoje neka ograničenja. Pre svega, direktna Sunčeva svetlost nije dostupna tokom cele godine. Izuzetno visoke temperatute i stepen zračenja takođe mogu ograničiti primenu Sunčevih zraka. Ipak, kada za to postoje uslovi, redovno izlaganje dojki Suncu bi trebalo uvrstiti u redovan ritual nege bradavica.

LANOLIN

Najpoznatije pakovano sredstvo koje se koristi za negu bradavica isto ima prirodno poreklo. Lanolin je supstanca žute boje dobijena obradom životinjske vune. Medicinski lanolin je filtritran posebnim procesima tako da odgovara preporukama o bezbednoj primeni na ljudskoj koži. Iako je prečišćen osobe koje su alergične na vunu trebalo bi da izbegavaju primenu ovog preparata.
Nakon nanošenja na bradavicu lanolin formira sloj na površini bradavice koji sprečava dalje iritacije, ima umirujuće dejstvo i pomaže prirodnu regeneraciju oštećenja. Takođe, primenom u toku trudnoće može se sprečiti isušivanje areole i bradavice pa se može reći i da ima preventivnu ulogu. Zbog svoje gustine izuzetno je postojan, a nema potrebe uklanjati ga pre podoja. Lanolin ne bi trebalo mazati na rane koje krvare ili su “sveže” jer može produžiti vreme zarastanja.

BILJNI MELEMI

Pored lanolina koji je životinjskog porekla, postoje i biljne miksture koje se upotrebljavaju u nezi bradavica. Ovi preparati se mogu naći u formama različite gustine i pakovanja pa su dostupni balzami, kreme, komprese. Od posebnih sastojaka trebalo bi izdvojiti maslinovo ulje koje prema istraživanjima ima blagotvorno dejstvo na oštećene bradavice. Pre korišćenja ovakvih preparata trebalo bi detaljno proučiti sastav i sastojke jer postoje preparati koje je neophodno uklanjati pre dojenja.

ŠTITNICI, ULOŠCI ZA HLAĐENJE, TUPFERI, FEN…

Uz korišćenje preparata koji se direktno nanose ili izlaganja Suncu, postoje pomagala koja svojim mehaničkim svojstvima ili delovanjem mogu pomoći tretiranje i negu bradavica. Štitinici se mogu koristiti za zaštitu bradavica od garderobe, a ulošci sa posebim gelovima za hlađenje mogu ublažiti bol, fen sa hladnim izduvom za brže sušenje…

Postoji još dosta korisnih aksesoara i preparata koji se mogu upotrebiti za negu bradavica. Bitno je istrajati i naći sebi idealnu kombinaciju kako bi uživali u dojenju. U komentarima možete pisati neke dodatne savete i tehnike koje su vama bile korisne za negu bradavica.

Pročitajte još- RAGADE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Nega bradavica

Ostavite komentar