Žutica kod beba

Jedna od najupečatljivinih priča iz bolnice je iskustvo sa žuticom kod bebe. Kada beba “oboli” obično se produžava boravak u porodilištu pa to sve deluje izuzetno stresno na majku.

Šta je žutica, kako i kada se ispoljava ?

Fiziološka žutica ili Icterus neonati nije bolest već stanje do koga dolazi kod većine beba Uprkos nazivu, ova žutica uglavnom nije opasna i nije prelazna, ali ipak zahteva pojačani nadzor nad detetom.

Fiziološka žutica se javlja najčešće oko trećeg dana života bebe. Manifestuje se žutom prebojenošću kože koje se najbolje uočava na prirodnom svetlu kada se koža blago pritisne pa potom pusti.
Žutilo se prvo primećuje na licu što je posebno upečatljivo jer i beonjače oka mogu biti prebojene. Ipak ova pojava je potpuno normalna jer će se isto tako žutilo poslednje povući sa lica. Obično je razvoj žutice praćen i pospanosću deteta koje može dovesti do malo većeg gubitka u težini.

Zašto se javlja

Dok je u stomaku, beba ima veći broj crvenih krvnih zrnaca jer ne diše nego se razmena gasova odvija preko pupčanika. Kod većine beba nakon rođenja dolazi do njihovog postepenog uništavanja jer nisu potrebni za spoljni svet. Čitav proces se naziva hemoliza eritrocita i odvija se u jetri. Raspadni produkt hemolize je bilirubin. Pošto je bebina jetra nezrela da ga preradi i izbaci tom brzinom on prelazi u krv i tkiva gde dovodi do žute prebojenosti. Bilirubin se normalno nalazi u krvi odraslog čoveka ali u dosta manjoj koncentraciji, a iz organizma se izbacuje putem stolice i urina.

U slučaju da postoji sumnja da je žutica ipak veća nego što bi trebalo, nivo bilirubina je moguće utvrditi posebnim aparatom koji vrednost očitava preko kože. Ipak i dalje je najpouzdanija metoda biohemijskom analizom krvi.

Kako se leči

Pošto je fiziološka žutica normalno stanje, u većini situacija ona prolazi sama. Ipak, u slučaju granične ili visoke vrednosti bilirubina za taj sat života deteta, moguće je da će zahtevati tretman fototerapijom.

Fototerapija je procedura koja podrazumeva izlaganje bebine kože fotolampama. Fotolampe emituju UV zrake koji dokazano doprinose smanjivanju nivoa bilirubina. Beba se izlaže fotolampama u kontrolisanom okruženju (inkubator) radi njene bezbednosti uz obaavezan nadzor medicinskog osoblja. U toku trajanja, fototerapija se svakako povremeno prekida kako bi ga majka dojila.

Postupak nije ni malo invazivan, a čak se žargonski za fototerapiju kaže “sunčanje” jer je postupak jako sličan upotrebi solarijuma. Obično traje 24 časa, mada nije za brigu ukoliko lekar proceni da bi trebalo i duže.

Postoje i situacije u kojima bilirubin doseže previsoke vrednosti ili se žutica javi u prva dva dana života. Ove situacije su retke i najčešće se zbrinjavaju u porodilištu u kom ste se porodili, tako da ni tu nema preteranog razloga za brigu.

Iako u većini situacija prolazi bez bilo kakvih komplikacija, samo prisustvo žutice može delovati dramatično. Bitno je imati na umu da će ako bude potrebno produženi boravak svakako biti u interesu Vašeg deteta. Jedan ili dva dana duže u bolnici je mala cena za spoznaju da je sa Vašom bebom sve u redu.

Kako kod kuće pomoći bebi sa žuticom

Postoji velika šansa da će Vaša beba iz porodilišta izaći sa određenim stepenom fiziološke žutice. Obično Vam se prilikom otpusta iz porodilišta to napomene, a uz to i skrene pažnja da pratite intenzitet žutila na koži.

Ovo naravno ne znači da će sva odgovornost biti na Vama. Nakon otpusta iz porodilišta, patronažna sestra će Vas obilaziti i isto tako pratiti stanje.

Najbolji način da imate uvid u razvoj žutice je preko kože- prstom pritisnite kožu, sklonite prst i pratite da li je i u kojoj meri žutilo prisutno.

Izlaganje deteta Sunčevoj svetlosti ima za cilj da ubrza eliminaciju bilirubina.Ipak, ovaj postupak može biti opasan po Vaše dete jer može doći do javljanja opekotina. Ne savetuje se direktno izlaganje Sunčevim zracima. Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora izloženu Suncu duži vremenski period !
Ukoliko već planirate ili Vam je tako savetovano, izlaganja bi trebalo sprovoditi u kratkim intervalima, kada Sunce nije u zenitu i kada ne dostiže najveći stepen zračenja. Najbolje bi bilo da svetlost bude propuštena kroz filter (prozor) kako bi bili sigurni da štetno zračenje ne dopire do Vaše bebe.

Ukoliko Vaša beba ima duže periode spavanja, trudite se da je češće budite. Kada je beba budna, njen metabolizam je aktivniji i brži pa se i nagomilani bilirubin brže prerađuje. Pravo vreme za presvlačenje bebe je pre obroka kako bi je razbudili i time poboljšali efektivnost podoja. Bilirubin se u najvećoj meri izbacuje preko stolice pa zbog toga vodite evidenciju i o broju stolica i obroka u toku dana (ukoliko stolica izostane ne paničite jer to nije ništa strašno, ali bi bilo dobro imati uvid u precizne podatke). Idealno bi bilo da se broj obroka kreće u rasponu od 8 do 12. Poželjno je da između dva obroka ne prođe duže od 3 sata, mada ne poštuju sve bebe ovaj ritam i pogrešno bi bilo forsirati ih.

VAŽNO !

Fiziološka žutica može potrajati i mesec dana nakon rođenja. Svoj najveći intenzitet najčešće dostiže od 3. do 7. dana života. Ukoliko primetite nešto od dole navedenog odvedite bebu na pregled pre prve mesečne kontrole:

  • intenzitet žutice raste
  • beba odbija obroke duže od 6 sati
  • ne uspevate da razbudite bebu duže od 6 sati.

Pročitajte još- GRČEVI KOD BEBA


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

5 thoughts on “Žutica kod beba

Ostavite komentar