Kako da znate da je beba sisala

“Večeras sam prvi put osetila da je stvarno jeo. Znate… gutao.”

Ovo su reči žene koja me je inspirisala da napišem ovaj tekst. Inače je njeno dete staro 5 dana a ona ga doji od rođenja.

Glavni problem u ovom slučaju predstavlja činjenica da dosta faktora istovremeno deluje na dojku. Dojke, kao i sve u našem telu što se koristi po prvi put ili nakon određenog vremena, reaguju upalnim simptomima pri korišćenju Napetost, otok i spazam kanala u dojci dovodi do osećaja bola zbog kojeg ni ne možete da osetite strujanje mleka. Utisku dodatno može da doprinese činjenica da ne čujete dete kako guta.

Naravno, to ne znači da mleka nema i da ne otiče.

Oksitocin je jedan od hormona zaduženih za održavanje procesa laktacije. On dovodi do kontrakcije mišićnih ćelija dojki i istiskivanja mleka kroz mlečne kanale. Ova pojava se naziva LET DOWN refleks koji dovodi do opuštanja stegnutosti mlečnih kanala pa time i lakšeg proticanja mleka kroz dojku. Dejstvo oksitocina se najbolje registruje preko kontrakcija materice koje se mogu javiti u toku dojenja. Pored ovoga može biti prisutan i osećaj peckanja u dojkama.

Kada je u pitanju gutanje, njega ne možete da registrujete zbog gustine mleka u prvih par dana i činjenice da ga beba sporije izvlači iz dojki i guta manje količine.

Da bi bii sigurni da Vaša beba izvlači mleko iz dojki pratite stanje dojki pre, u toku i posle podoja.

Pre podoja opivanjem dojke obratite pažnju na napetost dojke. Ukoliko je odmah po započinjanju podoja dojka mekša to znači da je čitav proces otpuštanja mleka uspešno započet. Nakon podoja bi dojka trebalo da Vam bude lakša nego na početku. Kako mleko postaje tečnije beba ga guta u većim količinama pa se registruje i karakterističan zvuk gutanja.

Ukoliko i pored ovoga ne osećate da Vam je dojka praznija nakon dojenja ili sumnjate u prohodnost dojki zatražite savet stručnog lica.

Pročitajte još- 10 bitnih preporuka i saveta za uspešno dojenje

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Kako da znate da je beba sisala

Ostavite komentar