Kako da znate da li beba efikasno sisa

Čak iako u toku podoja beba aktivno sisa često se javlja strah zbog nesigurnosti oko količine mleka koju je ovim putem izvukla. Postoji nekoliko načina koji Vam mogu pomoći da utvrdite koliko efikasno Vaša beba izvlači mleko u toku samog dojenja.

Gutanje

Najsigurniji parametar preko kojeg možete pratiti efikasnost podoja je gutanje. Učestalost i intenzitet gutanja Vam mogu dati dobre smernice kako da reagujete u toku podoja. Ukoliko dete guta celim tokom podoja ne bi trebalo da brinete oko efikasnosti. Ukoliko se gutanje proredi ili izostaje neki period to će biti signal da ili stimulišete bebu ili prekinete podoj procenite da li je gotov ili je potrebna neka dodatna akcija.

Gutanje možete osluškivati i tako ga najlakše registrovati. Pored toga možete pratiti pokrete gutanja posmatrajući bebino lice u toku sisanja.

Stanje dojki pre, u toku i posle podoja

Napetost dojki koja je prisutna pre započinjanja podoja bi nakon efikasnost podoja trebalo da se smanji. Nakon pravilnog započinjanja podoja i aktiviranja refleksa pražnjenja mleka mlečni kanali u dojci se šire i time se protok mleka znatno olakšava. Ukoliko osećate da su Vam dojke lakše nakon podoja nema razloga da sumnjate u efikasnost.

Grćenje materice

Ovaj znak ne mora uvek da bude prisutan i može potpuno izostati kod nekih žena. U početku, dok se ne izveštite da pratite znakove efikasnosti jedan od znakova da mleko otiče može biti i grčenje materice. Razlog je hormon oksitocin koji dovodi do kontrakcija i pomaže materici da se vrati u prethodno stanje. Ovaj hormon takođe dovodi i do refleksa otpuštanja mleka, pa će grčenje materice biti znak da i mleko iz Vaših dojki “pumpa”. Obično je ovaj osećaj intenzivniji kod žena koje su već rađale i dojile pa čak može biti i prilično bolan. Ipak, brzo prolazi i reguliše se čim organizam izbalansira sve parametre.

Pročitajte još- 10 bitnih preporuka i saveta za uspešno dojenje


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Kako da znate da li beba efikasno sisa

Ostavite komentar