Ragade

Šta su ragade i zašto su opasne

Ragade su oštećenja bradavica koja se javljaju u toku perioda dojenja.

Česta su pojava u toku dojenja, pogotovo u početku kada se i samo tkivo bradavice privikava na upotrebu.
Mogu se javiti kao više sitnih oštecenja ili jedno veće, na jednoj ili obe bradavice. Nekada mogu biti praćene i krvarenjem. Obično su bolne, mogu dugo opstati ukoliko se ne tretiraju pravilno ili ukoliko se ne utiče na uzrok nastanka.

Prava opasnost ragada je to što mogu biti ulazno mesto mikroorganizama koji mogu dovesti do razvoja mastitisa.

Kako se leče ragade

Lečenje se uglavnom bazira na zaustavljanju krvarenja, pravilnoj zaštiti bradavice nakon podoja i pravilnoj nezi oštećenja.

  • Ukoliko je došlo do krvarenja, zaustavite ga kompresijom bradavice pomoću čistog tupfera.
  • Nakon svakog menjanja dojke ili po završetku podoja, obavezno istisnite kap mleka i razmažite po bradavici jer je tako štite od infekcije.
  • U daljoj nezi oštećenih ili iritiranih bradavica se trudite da ih što češće ostavite nepokrivene. Na ovaj način odeća ih neće dodatno iritirati a oštećenja će se brže osušiti. Slobodno koristite i neki od preparata ili melema za negu bradavica.

Ako se desi da bradavica prokrvari u toku dojenja, trebalo bi prekinuti podoj kako bi se zaustavilo krvarenje.
Po bebu ne postoji opasnost, čak i ako je popilla malo krvi. Problem je što u slučaju da beba bljucne krv, nije moguće utvrditi da li je u pitanju krvarenje iz želuca bebe ili izbacivanje krvi iz ragade.
Dojku koja je krvarila ne bi trebalo odmah koristiti, kako ne bi ponovo prokrvarila.

Šta dovodi do nastanka ragada i kako ih sprečiti

Pravilna tehnika dojenja je najbolji način za prevenciju ragada. Ipak, ukoliko se jave, jako je bitno pronaći uzrok kako bi se sprečila buduća pojava.

Ovo su neki najčešćih uzroka i mere kojima se može sprečiti pojava ragada:

  • Nepravilna tehnika dojenja

Najčešći uzrok nastanka ragada je nepravilna tehnika dojenja. Sisanje, kojim se mleko izvlači iz dojke, podrazumeva korišćenje dva mehanizma – pritisak desnima na areolu i vakuum.  Ragade najčešće nastaju kada se pritisak umesto na areolu koncentriše na bradavicu čime dovodi do povređivanja tkiva.
Razlog ovome je najčešće nepravilno započinjanje podoja – detetu se ponudi samo bradavica, umesto da se uz bradavicu ponudi i deo areole na koji bi trebalo primeniti pritisak.

Kako bi beba uhvatila i deo areole, prste prilikom držanja dojke postavite paralelno usnama bebe. Drugu ruku bi trebalo koristiti za fiksiranje bebine glave čime minimalizujete mogućnost nepravilnog započinjanja podoja (uskoro video).

  • Nepravillno korišćenje silikonskih bradavica

Ako je u prethodnom slučaju pritisak desnima bio uzrok, ovde je kriv drugi mehanizam za izvlačenje mleka – vakuum. Kod sisanja uz pomoć silikonskih bradavica vakuum je direktan način za izvlačenje mleka. Ako se dojka ne pripremi pravilno, završni delovi mlečnih kanala u bradavici mogu ostati začepljeni. Vakuum se tada koncentriše samo na površinu bradavice i time dovodi do oštećenja umesto do izvlačenja mleka.

Prilikom upotrebe silikonskih bradavica obavezno pripremite dojke pre podoja tako što će te istisnuti par kapi mleka kako mlečni kanali ne bi bili začepljeni (uskoro video).

  • Sklonost bradavice ka oštećenjima

Postoje situacije u kojima se i pored primene pravilne tehnike dojenja javljaju oštećenja na bradavicama. Može se desiti da sama konfiguracija bradavice (dužina, debljina, obim, istaknutost i uvučenost) onemogućava pravilnu tehniku dojenja. Isto tako, može se desiti da prag tolerancije bola i javljanja oštećenja kod majke ne odgovara obrascu sisanja koji beba primenjuje (jačina pritiska ili vakuuma).

U ovakvim situacijama moguće je uticati razvijanjem individualnog plana podoja ili posebnog položaja i tehnike dojenja (npr. češćim menjanjem dojki se izbegava dostizanje praga tolerancije bola pa samim tim i omogućava duže dojenje bez oštećenja).

  • Gljivične infekcije

Gljivice u usnoj duplji bebe (mlečar ili SOOR) mogu kontaktom u toku dojenja dovesti i do formiranja ragada ili ih dodatno iziritirati.

U ovom slučaju je izuzetno bitno uticati na primarni uzrok i zalečiti infekciju kod bebe (po savetu lekara). Trebalo bi koristiti rastvor sode-bikarbone za ispiranje bradavica nakon svakog podoja. Nakon ispiranja trebalo bi naneti preparat koji je savetovan za lečenje SOOR-a i na bradavice.

Pročitajte još – Nega bradavica


Pratite me na nekoj od mreža

2 thoughts on “Ragade

Ostavite komentar