Zašto beba traži da opet sisa posle podoja

Ako već imate bebu ili ste se tek porodili, verovatno da ste se do sada susreli sa situacijom u kojoj i pored završenog podoja beba ponavlja pokrete kojima “traži” da sisa.
U ovakvim situacijama mleka u dojkama obično ostaje, ali proces dojenja deluje kao da ide u nedogled. Prva pomisao je da je beba konstantno gladna i da je majčino mleko ne drži sitom.
Ovo može biti razlog zbog kojeg se javlja misao da mleko nije kvalitetno i da bi trebalo uvesti dohranu.

Glad ili ipak …

Razlog zbog kojeg beba traži da sisa je činjenica da je aktiviran refleks sisanja. Ovaj refleks je odgovoran za dojenje jer pomoću njega beba izvlači mleko iz dojki.

Da bi se aktivirao refleks sisanja potrebno je dodirnuti bebine usne. Dodir će dovesti do zakretanje bebine glave na stranu sa koje je registrovan dodir, a potom karakteristično coktanje koje simboliše sisanje. Još jedan od načina za aktiviranje refleksa sisanja je izvlačenje dojke iz bebinih usta.

Pojava gde beba traži da sisa po završenom podoju dakle ne mora da ima veze sa glađu. Dovoljno je nehotice dodirnuti bebine usne – naslanjanjem uz sebe ili pelenom pri vraćanju u krevetac. U ovim slučajevima coktanje će kratko potrajati a beba će nastaviti da spava.

Ipak, nekada je razlog zaista glad. Ovo se najčešće dešava kada beba veći deo vremena na dojci provede spavajući. Izvlačenje dojke potom dovede do aktiviranja refleksa sisanja, razbuđivanja, a potom i plača zbog želje za sisanjem.

Još jedan od razloga mogu biti tegobe pri adaptaciji na spoljni svet. Beba se uz sisanje i Vas oseća sigurno a odvajanje samo emituje osećaj nesigurnosti pa beba preko refleksa sisanja traži ponovo tu blizinu i toplinu.

Šta činiti

Da bi otkrili uzrok, najbolje bi bilo da sačekate. U slučaju da traje kratko – verovatno je uzrok slučajan dodir usana sa nečim.

Ukoliko ipak potraje – vratite bebu na dojku. Kako bi ubuduće bili sigurni da će beba biti aktivna na dojci, pratite je i stimulišite u toku dojenja. Kada primetite da beba pravi češće i duže pauze ili počinje da spava na dojci krenite da polako izvlačite dojku. Izvlačenje dojke će je aktivirati, jer beba neće dozvoliti da joj dojka tek tako “ispadne” iz usta.

Ako i pored toga što je animirate, beba prosto ne trpi odvajanje – prosto je ne odvajajte. Ostanite uz bebu jer joj Vaše prisustvo evidentno prija u tom stresnom periodu adaptacije. U tome nema ni greške ni navike. To Vam samo daje neponovljivu ulogu u njenom životu – ulogu majke !

Pročitajte još – Kako pomoći bebi koja plače


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

One thought on “Zašto beba traži da opet sisa posle podoja

Ostavite komentar