Kada presvlačiti bebu

Zanimljivo, ali svaki odgovor na ovo pitanje ima svoju logičnu pretpostavku. Naravno da bi bebu trebalo presvući kada postoji razlog za to. Ipak ako se posmatra vreme oko podoja, veoma je bitno znati kada je pravo vreme za ovu aktivnost.

Presvlačenje bebe nakon dojenja ili hranjenja

Ovakav pristup je u neku ruku razumljiv jer je vođen pretpostavkom da bi beba trebalo da bude čista u toku spavanja. Ipak, koliko je logično toliko je i pogrešno jer se samim aktom presvlačenja beba može razbuditi ili isprovocirati da vrati hranu. Ukoliko koristite zaštitne kreme za pelensku regiju nema razloga da strahujete da će bebi nešto smetati ukoliko je ostavite sa punom pelenom.

Presvlačenje odmah nakon nužde

Isto tako, logično bi bilo reagovati čim registrujete da je beba izvršila nuždu kako bi joj pružili momentalnu negu. Ali, opet. ovakav pristup ima svoje negativne strane. Jedna od njih je činjenica da ste zapravo “uleteli” u sred nužde i da će se ona ponovo nastavii kada promenite pelenu. Druga negativna strana je činjenica da će se nužda obaviti u toku hranjenja ili dojenja pa bi momentalno presvlačenje itekako nosilo rizik od vraćanja hrane. Ovo je dakle svakako najgore vreme za presvlačenje bebe.

Pravo vreme je…

Beba bi trebalo presvlačiti pre obroka barem u toku prvih mesec dana života. Ovu aktivnost bi trebalo sprovesti u toku priprema za samo dojenje, nakon ili pre pripreme mesta za podoj a neposredno pre pripreme dojki.

Ovakav pristup će dodatno podići efikasnost podoja jer će dodato razbuditi dete nakon sna. Ukoliko brinete da će doći do pojave ojeda, dovoljno je da sprovodite pravilnu negu pelenske regije jer većina krema pravi zaštitni film oko kože i time sprečava iritaciju do koje bi telesne izlučevine mogle da dovedu. Pored toga, ne ugrožavate život deteta prevrtanjem nakon obroka i samim tim smanjujete mogućnost da razbudite bebu koja je utonula u san.

Pročitajte još- ČESTE POJAVE U TOKU PODOJA


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

3 thoughts on “Kada presvlačiti bebu

Ostavite komentar