Šta činiti ako nema mleka nakon porođaja

Da bih se izjasnio i posavetovao nekoga povodom ovog pitanja, morao bih pre svega da objasnim neke činjenice i procese koji se vezuju za trudnoću, porođaj i dojenje. Kako su ove činjenice u velikoj meri već svima poznate, iako neobjedinjene u zajedničkoj temi, pitanje koje proizilazi kao odgovor na naslov je:

Zašto bi uopšte sumnjali da nema mleka nakon porođaja ?

Stvaranje mleka

Stvaranje mleka je proces koji je započet u toku trudnoće, prema nekim podacima još od 16. nedelje. Ovaj proces se intenzivira pred sam porođaj u sklopu priprema koje organizam majke sprovodi kako bi zbrinuo bebu. Mnoge žene sumnjaju u ovaj proces i najčešće misle da su izuzetak od pravila jer nemaju utisak da u grudima “ima mleka”. Ipak, sama činjenica da se trudnoća održala pokazuje da su hormoni obavili svoj posao. Dakle, mleka gotovo sigurno ima, samo je upitan način kojim se pokušava dokazati njegovo prisustvo.

Izvlačenje mleka

Sisanje je akt zasnovan na istoimenom refleksu sa kojim se beba rađa. Njegova uloga je da omogući primenu dva osnovna mehanizma za izvlačenje mleka iz dojke. Beba sisanjem primenjuje pritisak (desnima) i vakuum, a čitav proces je potpomognut i refleksom otpuštanja mleka od strane majke. Kao način izvlačenja mleka, sisanje je daleko najefektniji način od svih.

Metode kojima mi pokušavamo da ukažemo na prisustvo mleka podrazumevaju zasebnu upotrebu nekog od ova dva mehanizma. Naravno, njihova pojedinačna primena nije toliko učinkovita kao kroz sisanje i zato se ne mogu smatrati merodavnim u dokazivanju prisustva mleka.

Zašto nekada ne možemo da istisnemo mleko odmah nakon porođaja ?

Najčešći razlog je sama tehnika koja se upotrebljava. Pritisak koji se primeni prstima može biti nedovoljan ili nepravilan.

Pored toga, priroda i osobine mleka koje pokušavamo da istisnemo mogu takođe biti razlog. Kolostrum je pored svoje karakteristične boje (najčešće žućkastat) specifičan i po tome što je poprilično gust. Nekada je njegova gustina toliko velika da je kap kolostruma slična medu.

Još jedan od razloga može biti položaj koji majka prinudno zauzima nakon porođaja. Kada je ležeći položaj obavezan, u slučaju carskih rezova npr, gravitacija ne deluje tako što spušta mleko ka bradavici. Zbog toga se nekada može desiti da je mleko nemoguće istisnuti dok žena leži na leđima.

Zasebna primena vakuuma preko pumpica za pražnjenje je takođe često neadekvatna u prvim danima nakon porođaja zbog gustine mleka. Čak, često može doći i do neželjenih posledica ukoliko se vakuum preterano ili nepravilno primeni.

Kako ne bi izostavio i tu soluciju, postoje stanja kod žena kod kojih je narušena funkcija provođenja ili stvaranja mleka. Kod ovakvih stanja najčešće ne postoji jedna od komponenti neophodnih za stvaranje mleka, ali su ona obično dijagnostikovana pre porođaja.

Šta činiti ?

Prosto, dojite dete na zahtev. Iako Vama ne deluje tako, a možda ga i ne vidite, beba sisanjem izvlači Vaše mleko. Dojenje je savršen koncept koji nam je priroda podarila i zato ne sumnjajte u sebe ako ne vidite mleko. Razmislite, do skoro niste ni videli Vašu bebu a znali ste da je tu.

Uživajte u dojenju.

Pročitajte još – Kako pripremiti dojke za podoj


Ako postoje slične teme o kojima želite da čitate, slobodno mi se obratite preko kontakt formulara ili na nekoj od društvenih mreža.

Prijavite se kako bi besplatno dobijali obaveštenja o mojim narednim tekstovima.
Nakon unošenja email adrese i klika na dugme PRIJAVITE SE otvorite Vaš email nalog i kliknite na verifikacioni link.

Join 1,082 other subscribers

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar