Kada i kako započeti sa dojenjem

Beba dolazi na svet bez znanja o sredini u kojoj se rađa. Opremljena je refleksima i instinktom za preživljavanje, ali bez sposobnosti da direktno izrazi svoje potrebe. Ono što će joj pomoći u prilagođavanju i ono što će predstavljati prvi kanal komunikacije sa majkom je dojenje.

Kada početi sa dojenjem

Idealno bi bilo započeti u toku prvog sata bebinog života. Prvi podoj je posebno značajan jer će doprineti bržem uspostavljanju procesa laktacije, a kolostrum koji je već u majčinim grudima će obezbediti bebi prvu zaštitu. Ukoliko postoji mogućnost, prvi podoj ne bi trebalo odlagati i poželjno bi bilo obaviti ga još na porođajnom stolu.

U slučaju da iz nekog razloga prvi podoj izostane u ovom periodu to neće umanjiti njegov značaj kada god da se obavi. Koliko bi korisno bilo što pre započeti sa dojenjem, toliko bi i kontraproduktivno bilo po svaku cenu insistirati jer nisu sve bebe odmah spremne za taj čin. Sledeća prilika je kada beba uputi svoj prvi zahtev- prinošenje šaka ustima, pokušaj sisanja prsta ili dugotrajan plač.

Kako početi prvi podoj

Iako će Vas možda želja vući da što pre započnete, dojenju bi trebalo da prethodi priprema. Svucite odeću i oslobodite dojke, postavite bebu uz sebe ili zamolite nekoga da to uradi umesto Vas. Većina žena prvi podoj obavlja u ležećem položaju, dok su ona i beba na boku. Nekada je moguće obaviti podoj i dok majka leži na leđima a beba preko nje. Pri nameštanju, vodite računa da bradavica bude u nivou bebinih usta kako bi izbegli nepotrebna pomeranja bebe koja je mogu uznemiriti i time odložiti obavljanje podoja.

Nakon zauzimanja idelanog položaja, ponudite bebi dojku tako što ćete vrhom bradavice dodirnuti njene usne a nakon toga sačekajte da otvori usta. Najbolje bi bilo da pokušate pomeranjem tela ka bebi da ubacite bradavicu što dublje. Ako niste u mogućnosti da se toliko slobodno pomerate zamolite nekoga da Vam asistira tako što će usmeriti bebinu glavu. Normalno je da osetite manju bol ili neprijatnost na početku, ali ne i tokom dojenja.

Prvi podoj bi trebalo da traje koliko i svaki drugi, koliko god da beba želi. Trudite se da stimulišete bebu povremenim povlačenjem dojke ka sebi svaki put kada uočite da beba pravi duže pauze. Pratite ritam sisanja i trudite se da registrujete gutanje. Oticanje mleka pomozite sa par kompresija dojke. Nakon dojenja, trebalo bi uspraviti bebu kako bi izbacila uneti vazduh i namestiti je u položaj za spavanje.

Šta ukoliko beba odbija podoj

Nekada se dešava da uprkos svim naporima beba odbija prvi podoj, a čak i da prođe nekoliko dana do njega. Ovakav razvoj situacije može biti frustrirajući za majku, pogotovo ukoliko je odbijanje praćeno plačem i izvijanjem bebe. Bitno je razumeti da beba ne odbija dojku zato što je se gadi ili majka nema mleka. Najčešće razlog leži u nepravilnom postavljanju, pa bi korisno bilo zamoliti nekoga ko je stručan da Vam asistira. Potrebno je zadržati staloženost i ne očajavati jer se jedino tako može pronaći rešenje.

Nekada se dešava da se bradavice uvuku u ležecem položaju i da je to razlog zbog kojeg beba odbija da započne podoj. Pokušajte u sedećem položaju jer će se bradavice izvući dejstvom gravitacije na Vaše telo. Dodatno ih pripremite istiskivanjem i razmazivanjem par kapi Vašeg mleka. Ukoliko i pored svih pokušaja da se započne sa podojem beba i dalje odbija, alternativa bi bila privremeno korišćenje silikonskih bradavica kako bi se bebi olakšalo sisanje.

Plač i odgurivanje ne bi trebalo shvatiti lično. Kod bebe su prisutni odbrambeni mehanizmi koji se aktiviraju kad god se osete ugroženim. Uvek bi korisno bilo prvo umiriti bebu pa tek onda ponovo pokušati. Postoje i posebno osetljiva deca koja burno reaguju na svaki kontakt. Tada je najbolje sačekati i ne nametati dojenje već pustiti bebu da se privikne na okruženje. U ovakvim situacijama može pomoći nuđenje dojke kada je beba pospana. Odlaganje prvog podoja neće smanjiti ni kvalitet mleka ni ugođaj čitavog perioda dojenja. Budite uporni, strpljivi i istrajni.

Pročitajte još- Kako pripremiti dojke za podoj


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža