Isključivo dojenje

Isključivo dojenje je način hranjenja deteta majčinim mlekom.
Ovakav način hranjenja podrazumeva da je u ishrani deteta zastupljeno samo majčino mleko koje je uneto sisanjem ili nekim drugim putem. Isključivo dojenje nosi čitav niz benefiti po dete i majku i zbog toga je promovisan kao najprirodniji način hranjenja od strane svih referentnih institucija koje se bave zdravljem i zdravstvenom zaštitom dece.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF savetuju isključivo dojenje kao jedini način hranjenja novorođenčeta i odojčeta prvih 6 meseci života. U toku ovog perioda ne savetuje se dodatni unos vode niti drugih vrsta tečnosti ili hrane (čajevi, adaptirane formule). Majčino mleko sadrži sve neophodne nutritijente i faktore neophodne za optimalan rast i razvoj deteta. Izuzetak su samo kapi ili sirupi koji sadrže vitamine, minerale ili lekove, kao i oralni rehidracioni rastvori u slučaju potrebe. Nakon 6. meseca se preporučuje uvođenje nemlečne hrane, uz dojenje na zahtev kao primarni način hranjenja. Savetuje se da se sa dojenjem na zahtev nastavi nakon prve godine života i duže.

Isključivo dojenje višestruko smanjuje smrtnost kod dece. Umanjuje rizik od pojave SIDS-a, dijarealnog sindroma, respiratornih bolesti i drugih teških stanja u toku ovog perioda. Postoje studije i dokazi o manjem procentu prisustva gojaznosti u kasnijoj dobi kao i manji rizik od oboljevanja od brojnih kardiovaskularnih bolesti kod isključivo dojene dece. Pored toga, isključivo dojenje se dovodi u vezu i sa razvijanjem bolje kongnitivne funkcije i veće inteligencije. Kod majki koje su isključivo dojile decu prisutan je manji rizik od oboljevanje od raka dojki i jajnika. Isključivo dojenje odlaže pojavu prve menstruacije nakon porođaja i smanjuje rizik od neželjene trudnoće.

Pročitajte još- ŠTA JE DOJENJE


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

Ostavite komentar