Majčino mleko

Majčino mleko predstavlja jedini prirodni kompleks koji je stvoren i namenjen za ishranu deteta. Ono nije samo vrsta hrane, već živa materija koja pored nutritijenata sadrži i žive ćelije koje pomažu brojne procese u organizmu bebe (prebiotici, probiotici, matične ćelije). Pored hranljive ima i ogromnu zaštitnu ulogu zbog antitela koja bebi obezbeđuju pasivan imunitet. Kao vrsta hrane, majčino mleko ima neprocenljivu i jedinstvenu biološku vrednost jer predstavlja oblik personalizovane ishrane koja sadrži sve neophodne elemente za optimalan rast i razvoj. Svaka majka proizvodi najbolje mleko za svoje dete i upravo zbog toga se njegov sastav i ne može kopirati – stalno se menja i prati individualne potrebe bebe. MLEKO MAJKE KOJA ŽELI DA DOJI SVOJE DETE UVEK JE NAJKVALITETNIJA HRANA ZA NJEGA

Organizam majke započinje sa stvaranjem mleka još u 16. nedelji trudnoće. Pred sam kraj trudnoće, stvaranje se intenzivira u sklopu priprema za porođaj. Gotovo da SVAKA MAJKA IMA MLEKO U SVOJIM DOJKAMA ODMAH NAKON POROĐAJA BEZ OBZIRA NA TO ŠTO SE ONO NEKADA NE MOŽE ISTISNUTI ! Ukoliko mleko iz dojki ne izlazi na pritisak to ne znači da ga nema već može da znači da tehnika pražnjenja nije pravilna ili da je mleko gusto pa ga je teško istisnuti.

Količina mleka koju majka stvara zavisi od više faktora. Produkcija se vrši prvenstveno pod uticajem stimulacije koju beba vrši sisanjem ili praženjenjm na neki drugi način osim sisanja. Mleko se stvara u toku samog dojenja i odmah po započetom pražnjenju, čim organizam registruje oticanje. Stvaranje se vrši do popunjavanja kapaciteta dojke i tada se produkcija obustavlja do sledećeg ciklusa pražnjenja. U slučaju da se raspoloživa količina često prazni, organizam ubrzava produkciju i time uvek reguliše odnos ponude i potražnje.

Prema vremenu kada se stvara razlikuje se kolostrum, prelazno i zrelo mleko.

Kolostrum

Kolostrum je prvo mleko koje se stvara još pre porođaja. Obično se luči u toku prvih 2-4 dana od porođaja, a nakon toga ga menja prelazno mleko. Najčešće je žućkaste boje, mada može biti i providan i prilično je gust, čak slične gustine kao med.
Kolostrum ima ogroman značaj za bebu. Pored hranljive uloge, kolostrum ima veliku ulogu u zaštiti organizma bebe. Sadrži duplo veću količinu proteina a manju količinu šećera i masti nego mleko koje se stvara kasnije. Većina ovih proteina su antitela koja pomažu formiranje bebinog imuniteta. Kolostrum ima i laksativno dejstvo pa pomaže bebi da izbaci mekonijum i oslobodi prostor za veće količine mleka.
Uprkos tome što se teško istiskuje, kolostrum je prisutan u grudima majke. Sisanjem beba uzima dovoljne količine mleka za svoje energetske potrebe što i jeste cilj ishrane bebe u prvih nekoliko dana života. Količina kolostruma koja se izluči u prvih 24 sata od porođaja je između 10 i 50 ml. Kolostruma nema u većoj količini zato što nije namenjen da se dete od njega ugoji već da ga energetski zbrine i da mu obezbedi prvu zaštitu !

Prelazno mleko

Prelazno mleko se nadovezuje na kolostrum i luči se nakon 2-4 dana od porođaja. Obično se stvara do kraja prvog meseca od porođaja kada ga zamenjuje zrelo mleko.
Dnevno se stvori oko 600-700 ml ovog mleka što je značajno više u odnosu na kolostrum. Upravo je ova činjenica odgovorna za “nadolaženje” mleka koje se dešava oko 72 sata nakon porođaja.
Ovo mleko je manje gusto, a često i manje žuto. Promene su takođe prisutne i u odnosu nutritijenata (ima više masti i šećera od kolostruma) kao i u odnosu vrsta proteina.

Zrelo mleko

Zrelo mleko se obično stvara nakon prvog meseca. Količina zrelog mleka koju majka stvori dnevno je obično preko jednog litra.
Prema sastavu u toku jednog podoja postoji prednje mleko (bogatije šećerima i proteinima, za žeđ) i zadnje mleko (bogatije mastima, za hranu). Ipak, bez obzira na vreme trajanja podoja i menjanje dojki, količina unetih masti je uglavnom ista na dnevnom nivou jer se sastav mleka menja.
Nakon uvođenja nemlečne hrane, majčino mleko u toku prve godine života podmiruje blizu 50% kalorijskog unosa. Čak i nakon druge godine života, majčino mleko igra bitnu ulogu u životu deteta jer sadrži antitela za zaštitu organizma.

Bez obzira na vreme stvaranja i starost majčino mleko ima neprocenljivu vrednost i zbog toga je imperativ obezbediti ga ŠTO DUŽE U ISHRANI DETETA !

Pročitajte još- LAKTACIJA


Ukoliko imate neki predlog, pohvalu ili primedbu slobodno mi se obratite preko KONTAKT formulara.

Ako želite da Vam stižu obaveštenja na email prijavite se preko opcije ispod ovog teksta.
Nakon što se prijavite na Vašu email adresu će stići poruka sa linkom preko kojeg potvrđujete prijavu.
Prijava je besplatna.

You agree to receive email communication from us by submitting this form and understand that your contact information will be stored with us.

Pratite me na nekoj od mreža

2 thoughts on “Majčino mleko

  1. Ovaj blog je divan i mnogo pomaze mamama i buducim mamama da se snadju u ovom najosetljivijem periodu.
    Steta je sto ovakvu vrstu edukacije i pomoci retko dobijamo u prvim danima u bolnici, kada nam je najpotrebnije, kad smo uplasene i zbunjene.

Ostavite komentar